Jó hír érkezett Amerikából

Hírek2023. márc. 8.MTI

Az elemzői várakozásoknál jóval nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban februárban - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) honlapján szereplő kimutatás szerint 242 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban.

Piaci elemzők jelentősen kisebb, 200 ezres növekedést vártak februárra a januári 119 ezer után.

"A munkaerőpiacon jelenleg erőteljes munkaerő-felvételt látunk, ami jó a gazdaságnak és a munkavállalóknak, azonban a fizetések emelkedése továbbra is meglehetősen magas. Nem valószínű, hogy önmagában a béremelések mérsékelt lassulása rövid távon gyorsan visszafogja az inflációt" - fogalmazott Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza. 

Februárban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 61 ezerrel csökkent, az 50-499 fős középvállalatoknál 148 ezerrel nőtt, az 500 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig 160 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma. Az állásukban maradók éves fizetésének növekedése enyhén, 7,3 százalékról 7,2 százalékra lassult februárban. 

Az ADP közleményében megjegyezte, hogy a kisvállalatoknál 2022 augusztusa óta minden hónapban csökkent a munkahelyek száma. 

A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó februári amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 203 ezres növekedést várnak a januári 517 ezer fős emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint a januárban mért 3,4 százalék marad februárban is.