MNB alelnök: Az infáció letörése a legfőbb célunk

Hírek2023. márc. 8.MTI

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke azt mondta: a jegybank egy sikeres országot, sikeres nemzetgazdaságot és egy folyamatosan felzárkózó Magyarországot szeretne látni.

A jegybank politikája stabilitást, biztonságot és esélyt jelent arra, hogy egy olyan reformkörnyezetet alakítsanak ki, amellyel a magyar gazdaság a 2010-es évtized után a 2020-as évtizedben is képes lesz egy valóban "nehezített pályán", egy veszélyes időszakban folytatni gazdasági felzárkózását.

Az inflációról szólva jelezte: 2017-2021 közt az átlagos infláció a jegybank által kitűzött három százalék volt, majd ezután rövid idő alatt két válsághelyzettel - koronavírus-járvány, ukrajnai háború - is szembesült az ország, amelyeknek komoly következményei voltak a globális inflációs folyamatokra is.

Hozzátette: a világon ma több mint 50 országban van kétszámjegyű infláció.

Az MNB legfontosabb célja az infláció letörése, ennek kell alárendelni a gazdaságpolitika minden elemét, mert ha magas az infláció, az gátolja a növekedést és a gazdasági felzárkózás esélyét. Ehhez fegyelmezett és szigorú monetáris politikára van szükség - emelte ki.

Kitért a termelői költségek feletti fogyasztói árazás elleni fellépés fontosságára - amelyre korábban az MNB hívta fel a figyelmet -, mert a profit húzta infláció 2022 második felében akár három százalékponttal is emelhette az inflációt.

Virág Barnabás felhívta a figyelmet a pénzpiaci stabilitás jelentőségére, a koronavírus-járvány után másfél év alatt sikerült a 2019-es szintet elérni.

A jegybank 11 ezer milliárd forintot biztosított a válságkezelésre, ez a hazai gazdaság szereplőinek széles körét elérte, és időközben befizetett 600 milliárd forint osztalékot

- ismertette.

Hangsúlyozta: összességében a válságkezelés a koronavírus-járvány után gyorsan megtörtént, és ez jelentős tartalékot ad a jövőt illetően is

Arról is beszélt, hogy az infláció letörésére irányuló monetáris politika hasonló hatással lesz a lakáspiaci árakra is. Az elmúlt négy-öt-hat év gyors lakásár-emelkedése a következő időszakban meg fog állni, és a lakbérek növekedési üteme is megtorpan - mondta.