Jó hírek érkeztek Amerikából, emelkedett egy fontos bizalmi index

Hírek2023. szept. 6.MTI

Az amerikai gazdasági aktivitás csökkenő ütemben nőtt augusztusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán közzétett végleges értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 50,2 pontra, február óta a legalacsonyabbra esett augusztusban a júliusi 52,0 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Augusztusban a feldolgozóipari BMI értéke 47,9 pontra esett a júliusi 49,0 pontról, ez azt jelenti, hogy az amerikai feldolgozóipar teljesítménye 2022 novembere óta április kivételével minden hónapban esett.

A szolgáltatóipari BMI 50,5 pontra, 7 havi mélypontra esett augusztusban a júliusi 52,3 pontról.

A növekedés ütemének lassulása elsősorban az új megrendelések csökkenésének tudható be, mivel a magas kamatkörnyezet és a megemelkedett infláció visszafogta a keresletet.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte: az augusztusi adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazat lassuló növekedése miatt egyre kevésbé tudja ellensúlyozni a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesését.