Csökkent az amerikai külkereskedelmi mérleghiány júniusban

Hírek2023. aug. 8.MTI

Az amerikai külkereskedelmi mérleg deficitje a vártnak megfelelően csökkent júniusban az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közzétett adataiból.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint júniusban a 65 milliárd dolláros elemzői várakozásokkal nagyjából összhangban 65,5 milliárd dollár volt a hiány, 4,1 százalékkal alacsonyabb a májusi 68,3 milliárd dollárnál.

Az export 0,1 százalékkal 247,5 milliárd dollárra, 2022 márciusa óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban, elsősorban az ipari kellékek és anyagok, a gyógyszerek, valamint a polgári repülőgépek kivitelének visszaesése miatt.

Az import júniusban 1,0 százalékkal, 313,0 milliárd dollárra, 2021 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent a májusban jegyzett 316,1 milliárd dollárról, különösen a számítógépek, valamint az ipari kellékek és anyagok importjának visszaesése miatt.

A politikailag is kényes kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya havi szinten 2,1 milliárd dollárral 22,8 milliárd dollárra csökkent júniusban.