Jöhet a harmadik Conte-kormány Olaszországban?

Hírek2021. jan. 26.MTI, Növekedés.hu

Giuseppe Conte kormányfő benyújtotta lemondását Sergio Mattarella elnöknél, de könnyen lehet, hogy a következő, szélesebb felhatalmazású kabinetet ő vezeti majd. Az olaszok legalább fele nem is érti, miért alakult ki kormányválság, mivel a kormányt buktatni szándékozó minipárt támogatottsága 2 százalékos. A megkérdezettek leginkább egy erősebb támogatottságú Conte-kabinetet látnának szívesen.

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden benyújtotta lemondását, amelyet az államfő el is fogadott. Ennek nyomán Sergio Mattarella konzultációt indít a parlamenti pártokkal - közölte az elnöki palota.

Az államfő tervei szerint a pártokkal folytatandó minél gyorsabb egyeztetés szerda délután kezdődik és csütörtök délelőtt folytatódik.

A konzultáció során az államfő felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immár egy általa vezetett harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni a pártok útmutatásai alapján vagy további megoldásokat keresni.

Az új miniszterelnök kinevezéséig a Conte-kormány ügyvivőként a helyén marad.

Conte már hetek óta egy kormányát támogató, centrumerő felállításán dolgozik, egyelőre nem tudni, kik lennének a tagjai. Olasz lapértesülések szerint a jobbközépről is vinne el képviselőket az új kabinet.

A felmérések szerint az olaszok több mint fele nem érti, miért van válság, negyven százalékuk pedig egy újabb, de erősebb Conte -kormányt támogat.

A felmérések szerint még mindig a legnépszerűbb politikus Giuseppe Conte, aki független jogászprofesszorként lépett politikai színtérre 2018-ban.

A mostani kormányválságot kirobbantó Élő Olaszország (Italia Viva) párt támogatottsága két százalék körüli, vezetője Matteo Renzi korábbi kormányfő elfogadottsága még saját pártján belül sem egyértelmű.

Az olasz gazdaság nagyon nehéz helyzetben van: tavaly tíz százalékos lehetett a gazdasági teljesítmény esése, és az államadósság elérte a GDP 160 százalékát.

Egy stabil támogatottságú kormánytól az olaszok a gazdaság mihamarabbi talpra állítását, a válságba került ágazatok azonnali segítését, valamint az uniós Helyreállítási Alap forrásainak hatékony felhasználását is várják.