Kamikaze kormányzás jöhet Olaszországban

Elemzések2021. jan. 22.Szabó Anna

Bár Giuseppe Conte olasz kormányfőnek végül sikerült biztosítania a többséget a törvényhozásban, kormányozni csak újabb képviselők kormányoldalra állításával fog tudni a Szenátusban. A gazdaság már katasztrofális állapotban van, a tavalyi recesszió 10 százalék körüli, az államadósság pedig megközelítette a 160 százalékos szintet. Az uniós forrásokban menthetik idén a menthetőt.

Nagyon rossz állapotban lévő gazdasági helyzetet kell kezelnie a Giuseppe Conte vezette kabinetnek, amely a napokban biztosította ugyan a többségét a törvényhozásban, de a Szenátusban már csak a tartózkodó szavazatokkal sikerült túlélnie a bizalmi voksolást kedden.

Néhány átállt képviselővel sikerült csak biztosítani a többséget most a Szenátusban: köztük volt Mario Monti örökös szenátor, és a Forza Italia két tagja is, de Renzi pártjából is akadtak támogatói. (Összesen 156 szavazattal 140 ellenében, és 16 tartózkodás mellett kapott bizalmat Conte.)

A balközép Demokrata Párt és az elitellenes 5 Csillag Mozgalom alkotta koalíciónak új szövetségesek után kellett néznie, hogy tartósan kormányon maradhasson, illetve valószínűleg új kabinettagokat is kijelölhet majd Conte.

A válságot az okozta, hogy a kormányából nemrég kilépett a csekély támogatottságú Italia Viva (Élő Olaszország) nevű párt.

A Matteo Renzi vezette formáció támogatottsága 2 százalék körüli, ahhoz azonban pont elegendő, hogy veszélyeztesse a kormányzati biztos többséget a felsőházban.

Ha Conte-nek sikerül még támogatókat találnia, akkor hivatalban maradhat, annál júliustól pedig a közelgő államfőválasztás miatt nem lehet feloszlatni a parlamentet, így a törvényhozás egészen 2023-ig a helyén maradhatna. Továbbra sem kizárt azonban, hogy előrehozott választásokat kell kiírni, de még egy szakértői kormány létrejötte sem lehetetlen, úgy, hogy akár Giuseppe Conte tpvábbra is a posztján maradna.

A független jogászprofesszorként 2018-ban a politikába került kormányfő támogatottsága ugyanis továbbra is magasnak számít, 55 százalékon áll, miközben a kabinet értékelése ennél rosszabb 49-50 százalékos.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint tavaly tíz százalékos recesszió lehetett Olaszországban, a hiány megközelítette a 10 százalékot a GDP arányában, miközben az amúgy is magas államadósság 160 százalék közelébe emelkedett.

A legrosszabb mutató idén a 11,6 százalékra emelkedő munkanélküliségi ráta, amely a fiatalok körében sokkal magasabb arányú.

Idén az előrejelzések szerint 4 százalék körüli növekedés várható az olasz gazdaságban, de ez is csak annak köszönhető, hogy nagyon alacsony a 2020-as bázis, amihez képest mérik a változást.

Az államháztartási hiány a tavalyi tíz százalék után idén 7-8 százalék körül alakulhat,

és ha nem érkezik meg időben az Európai Unió Helyreállítási Alapjának forrása, akkor óriási csődhullám bontakozhat ki a már most is nagyon rossz bőrben lévő szolgáltatási szektorban. A 750 milliárd eurós csomagból az Olaszországra eső rész 82 milliárd euró, ehhez jön hozzá a költségvetésben lévő helyreállítási célú többi forrás.

A helyzetet azonban nehezíti, hogy a járvány terjedése miatt hiába szeretnének, nem tudnak enyhíteni a kijárási korlátozásokon több, meghatározó tartományban. Jelenleg Olaszországban három színű - sárga, narancssárga és piros  övezetre vannak felosztva a tartományok a korlátozások szigorúságának függvényében.

A legnagyobb bajba az éttermek, a bárok és a szállodák kerültek, annál is inkább, mert nemcsak a külföldi turisták nem jöhetnek, de a tartományok közötti mozgás is korlátozott, sőt még a nyaralóval rendelkező olaszok is csak megkötésekkel használhatják saját ingatlanjukat.

Északon a síelésre épülő egész szezon elúszott, és bár néhányan nyitva tartanak, gyakorlatilag csak a helyiek mehetnek síelni, így óriási a bevétel kiesése.

Elemzők szerint főként a mély recesszió is okozza, hogy a legnépszerűbb jobbközép pártok ( Liga, Forza Italia és a Fratelli d'Italia) igazából nem nagyon sürgetik a kormányváltást, először ugyanis az átoltottság növelésével lehetne lazítani a korlátozásokon, majd ennek nyomán indulhat el lassan egy szerény növekedés.

Mindennek egyik alapja az EU Helyreállítási Alapjának Olaszországra jutó részének hatékony felhasználása lehet.

A John Hopkins Egyetem adatai szerint Olaszországban eddig 83 680 halottat követelt a koronavírus járvány, ami az egyik legmagasabb halálozási ráta Európában az Egyesült Királyság és Spanyolország után.