Johnson még ebben a hónapban kilépteti a briteket az EU-ból

Hírek2020. jan. 1.Kertész Róbert, MTI, London

Boris Johnson miniszterelnök a brit EU-tagság január végén esedékes megszűnésére utalva kijelentette újévi üzenetében, hogy egy hónap múlva új fejezet kezdődhet az Egyesült Királyság történelmében.

Szerdán közzétett újévi üzenetében Boris Johnson ki is emelte, hogy az új parlamenttel a háta mögött a brit kormány ebben a hónapban végigviszi a Brexit-folyamatot.

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által szerda hajnalban közzétett újévi üzenetében, a Brexit-folyamatot kísérő vitákra utalva leszögezte:

a 2019-es évvel együtt az Egyesült Királyság a megosztottságnak, a gyűlölködésnek és a közéletet oly sokáig terhelő bizonytalanságnak is búcsút inthet, és új fejezetet nyithat történelmében.

Johnson közölte: idei napirendjének első pontja az, hogy a választók akaratát teljesítve kivezesse az országot az Európai Unióból.
"Ennek már meg kellett volna történnie, de ebben megakadályozott bennünket a parlament, amely elszánta magát minden trükk bevetésére annak érdekében, hogy meghiúsítsa kilépésünket az EU-ból" - fogalmazott újévi üzenetében a brit kormányfő.

Johnson az előző parlamentre utalt, amelyben a kormányzó Konzervatív Pártnak nem volt többsége, és az ellenzék elfogadtatott egy törvényt, amelynek alapján a Brexit-megállapodás ratifikálásának elmaradása miatt Johnsonnak kezdeményeznie kellett az EU-nál a Brexit elhalasztását január végéig.
A december 12-én tartott előrehozott választáson azonban a Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az addigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.
Az új összetételű alsóház karácsony előtti első ülésnapján nagy többséggel elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit; a végleges ratifikáció januárra várható.