Elmenekült Japánból a Nissan korábbi főnöke, Carlos Ghosn

Hírek2020. jan. 1.Növekedés.hu

A Nissan korábbi főnöke, Carlos Ghosn elmenekült Japánból, ahol pénzügyi visszaélések miatt kellett volna bíróság elé állnia - olvasható a bbc.com hírportálon. Sajtóhírek szerint Libanonban tartózkodik.

Egy közleményben Carlos Ghosn leszögezte:

nem az igazság elől menekült el. Meg akart szökni az igazságtalanság és a politikai üldöztetés elől. 

Ügyvédje kijelentette: „értetlenül” áll a hír előtt. Már jó ideje nem tárgyalt ügyfelével. Egyenlőre nem világos, hogy a korábbi vezérigazgató hogyan tudta elhagyni Japánt, hiszen megtiltották, hogy külföldre utazzon. 

Carlos Ghosn, akinek személyes vagyonát 120 millió dollárra becsülik, 2018 novemberi őrizetbe vételéig a világ autóiparának egyik leghatalmasabb személyisége volt. Tagadja, hogy bármi jogelleneset tett volna. 

Az ellene folytatott eljárás világszerte nagy figyelmet keltett és hónapokig tartó letartóztatása előtérbe állította Japán igazságszolgáltatási rendszerének furcsaságait. 

A 65 éves Carlos Ghosn Brazíliában, libanoni származású szülők gyermekeként született és Bejrútban nevelkedett. Tanulmányait Franciaországban végezte. Francia, brazil és libanoni útlevéllel rendelkezik. Ügyvédje, Junichiro Hironaka azonban Tokióban az újságíróknak azt mondta, hogy Carlos Ghosn útlevelei még jogi képviselői birtokában vannak. 

Azt sem tudom, kapcsolatba tudok-e lépni vele. Nem tudom, hogyan folytatódhat az eljárás

mondta. Libanon és Japán között nincs kiadatási egyezmény. 

Carlos Ghosn-t áprilisban, óvadék ellenében, szigorú feltételekkel helyezték szabadlábra.

Miután számos hírügynökség jelentette, hogy Libanonba érkezett, Carlos Ghosn rövid közleményben vázolta álláspontját. 

Leszögezte:

soha többé nem lesz a gonosz japán igazságszolgáltatási rendszer foglya, amely feltételezi a bűnösséget, szélsőségesen előítéletes a külföldiekkel szemben és az alapvető emberi jogok biztosítását is megtagadja. Nem az igazság elől menekültem el. Meg akartam szökni az igazságtalanság és a politikai üldöztetés elől. Mostantól szabadon kommunikálhatok a médiával és örömmel várom, hogy erre a következő héttől sor kerüljön. 

Carlos Ghosn őrizetbe vétele óta ismételten tagadta, hogy bármi jogelleneset cselekedett volna. Ügyvédjei a japán kormányt azzal vádolták, hogy összeesküvést szőttek ellene. Az eljárást „politikailag motiváltnak” nevezték. 

Carlos Ghosn felesége, Carole júniusban azt mondta a BBC munkatársának: a hatóságok megpróbálták őket „megfélemlíteni és megszégyeníteni”. 

Az nem világos, az egykori vezérigazgató hogyan hagyhatta el Japánt. Lakását videófelügyelet őrizte, telefon-és számítógép-használatát korlátozták. Útleveleit ügyvédjeinek le kellett adnia, és két éjszakát meghaladó időtartamú útjaihoz bírói engedélyt kellett kérnie. 

A japán Kyodo News hírügynökség szerint óvadék ellenében történt szabadlábra bocsájtásának feltételei nem változnak. A bevándorlási hatóságok nem rögzítették, hogy távozott volna az országból, jelentette az NHK köz-televízió.