Jön a cukoradó Lengyelországban - Rákellenes program indul

Hírek2019. dec. 8.Növekedés.hu

A lakosság rossz étkezési szokásainak megváltoztatása érdekében Lengyelország 2022 végére cukor-adó bevezetését tervezi - közölte az egészségügyi miniszter helyettese.

A polskieradio.pl hírportálon olvasható cikk szerint a lépés egy átfogó, 2020-2030 között lebonyolításra kerülő rákszűrési program részét képezné - mondta Sławomir Gadomski.

A Nemzeti Rákellenes Program az idei év tavaszán elfogadott egészségügyi stratégián alapul és várhatóan meghatározza az ország onkológiai ellátási rendszerének fejlesztési irányait, beleértve a megelőzést, a korai betegség-felismerést, a diagnózist és a kezeléseket. 

A miniszterhelyettes szerint a cukoradó a stratégia szerves része. Bevezetésétől azt várják, hogy a kedvezőtlen fogyasztási szokások korlátozása mellett arra szorítja a vállalatokat, hogy termékeiket kevesebb cukor felhasználásával állítsák elő. 

Sławomir Gadomski szólt arról is, hogy a program a rák elleni küzdelemben nagy súlyt fektet a megelőzésre, támogatja az egészséges szokások kialakulását és arra bátorítja az embereket, hogy egyre többen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. 

 A 10 éves program várhatóan 5 milliárd zloty (mintegy 387 milliárd forint) ráfordítást igényel.

A rák a második vezető halál-ok Lengyelországban; évente körülbelül 160 ezer esetet fedeznek fel és mintegy 100 ezer ember hal meg ebben a betegségben. Előfordulásának gyakorisága évről évre emelkedik és becslések szerint a következő 15 évben kétszeresre növekszik. 

Szakértők szerint a halálesetek magas száma elsősorban a késői felismerés következménye.