Az ünnepek alatt sem pihen a pénzünk

Hírek2019. dec. 7.Növekedés.hu

A 3 százalékpontos növekedés biztató, az viszont elgondolkodtató, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken azoknak a száma, akik legalább 5 évre terveznek, pedig a hosszabb távú befektetésekkel a bankbetétekét meghaladó hozam, valamint akár többszázezer forint adókedvezmény is elérhető.

Az OTP Bank szakértői szerint a megtakarítások kapcsán kétirányú folyamat zajlik ma Magyarországon. Egyre többen fektetik be a pénzüket különböző megtakarítási termékekbe, de ezzel egy időben egyre többen tartják otthon a megtakarításaikat. Az idei Öngondoskodási Index kutatás adataiból az látszik, hogy a legtöbben váratlan helyzetre gyűjtenek és tartanak otthon készpénzt, de sokan vannak, akik szerint túl kicsi a rendelkezésükre álló összeg ahhoz, hogy befektessék.

A tévhitek mellett sokszor a pénzügyi tudatosság hiánya is gátja a hosszú távú pénzügyi tervezésnek, így nem csoda, hogy évről-évre egyre kevesebben terveznek előre.

A felmérésünkből azt látjuk, hogy évről-évre csökken azoknak az aránya, akik legalább 1 vagy akár több évre előre terveznének. 2020-ra a magyarok mindössze ötöde készül pénzügyi tervvel, míg 5-10 évre, vagy ennél hosszabb időre már csak a válaszadók 3-5 százaléka tervez tudatosan. A tudatos tervezést sajnos az sem segíti, hogy a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (75%), sem otthon (41%) nem részesült pénzügyi oktatásban

– idézte a 2019-es Öngondoskodási Index eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

De hogyan legyünk tudatosak?

Az első lépés a célok meghatározása. Ha ez megvan, fel kell mérni, mennyi pénzt tudunk félretenni a kijelölt célért, mennyi ideig és mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni egy nagyobb nyereség reményében. A pénzügyi tervezés következő lépése a megfelelő befektetési lehetőség kiválasztása. Jelenleg több megtakarítási termékre is jár elő-takarékossági támogatás, vagy adókedvezmény, így aki hosszú távra tervez, akkor az év végéhez közeledve, jó döntésekkel jelentős kedvezményekhez is juthatIlyen megtakarítási forma például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ).

Miért pont TBSZ?

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) elsősorban azoknak jó megoldás, akik adómentesen vagy kedvezményes adózással szeretnének közép– vagy hosszabb távon (3-5 év) megtakarítani. Három év után 10 százalékos az adó, öt év elteltével a teljes felhalmozott megtakarítást, annak hozamaival együtt adó- és járulékmentesen lehet felvenni. Az ügyfelek az öt év után lejáró TBSZ számlájukat meghosszabbíthatják, de dönthetnek úgy is, hogy megtakarításuk egy részét adómentesen felveszik. Bármennyi pénzt is hagynak a számlájukon, az idei év már beleszámít a következő öt éves ciklusba. Így jobban járnak, mintha később új számlát nyitnának (új TBSZ-t egyébként évente lehet nyitni), hiszen egy évvel korábban érik el a teljes adómentességet.

Idén megközelítőleg 12 ezer TBSZ számla jár le az OTP Banknál, és a számlatulajdonosok 2019. december 31-ig nyilatkozhatnak arról, hogy továbbra is ebben a formában szeretnék tartani a befektetéseiket. Az elmúlt 5 évben átlagosan közel 500 ezer forintot spórolhattak az adón azok a befektetők, akik Tartós Befektetési Értékpapírszámlát (TBÉSZ) nyitottak, és 10 millió forintos megtakarításukat évi 5 százalékos hozammal fektették be. Vagyis ennyivel kerestek többet azoknál a befektetőknél, akik normál értékpapírszámlán tartották a pénzüket 

– mondta Nyitrai Győző.

A Tartós Befektetési Számlát már 25 ezer forinttal el lehet indítani, és a számlanyitás naptári évében bármikor, bármekkora összeggel növelhető a befizetés. Fontos szabály ugyanakkor, hogy a nyitási év utolsó napja után már nem lehet több pénzt tenni a számlára. Viszont minden évben lehetőség van új TBSZ számlát nyitni, így biztosított a folyamatos és rendszeres kedvezményes adózás vagy az adómentes megtakarítási lehetőség.

Továbbá az is kiválasztható, hogy bankbetétben és/vagy értékpapírban szeretnénk takarékoskodni: a Tartós Befektetési Betétszámla (TBBSZ) a betétek, a Tartós Befektetési Értékpapírszámla (TBÉSZ) az értékpapírok kezelésére szolgál. A számlák között nincs átjárás, de a rugalmasságot és a magasabb hozam elérését szolgálja, hogy az első esetben szabadon lehet változtatni a betétek lekötését, feltörését, a másodikban pedig bármikor lehet értékpapírokat eladni, venni.

A TBÉSZ-en az OTP Bank által forgalmazott minden, forintban és devizában kibocsátott értékpapír (kötvény, részvény, befektetési alap és egyéb strukturált termék) elérhető, így a személyes befektetési igényeknek leginkább megfelelő megtakarítási formák közül lehet választani, és a piaci várakozások függvényében rugalmasan átcsoportosíthatók a megtakarítások a számla teljes futamideje alatt.

A tudatos tervezésben, egy-egy célhoz szükséges megtakarítás kiszámolásában az OTP Bank Pénzügyi Tervezője nyújthat segítséget. Míg kérdés esetén érdemes felkeresni személyesen is a bankfiókot, ahol a szakértők segítenek megtalálni a legmegfelelőbb megtakarítási terméket.

Érdemes most meghosszabbítani vagy új TBSZ számlát kötni

Az OTP Bank promóciójának keretében, aki a promóció időtartama alatt (2019. november 19-től visszavonásig, de legkésőbb 2019. december 31-ig) nyit új TBÉSZ számlát, vagy már meglévő TBÉSZ számláját meghosszabbítja utólagos pénzvisszatérítésre jogosító ajándékkupont is kaphat. További információ: https://azenjovom.otpbank.hu/tbesz