Jönnek az önvezető taxik Kínában, lejárt a balesetmentes próbaidő

Hírek2022. ápr. 28.B.L.

Több mint két év balesetmentes tesztelés után megkapta a taxiszolgáltatásra az engedélyt az első önvezető start-up cég Kínában. A Pony.ai 100 önvezető autóval kezdhet meg tevékenységét Kantonban és Pekingben, de biztonsági okokból lesz az autókban sofőr is.

Az önvezető autókkal taxiszolgáltatást nyújtó Pony.ai bejelentette, hogy megkapta taxiengedélyét Pekingben - számol be a CNBC.

Ez az engedély lehetővé teszi, hogy a Pony.ai 100 önvezető autót üzemeltethet hagyományos taxiként Peking egy kerületében, illetve Kanton városának Nansha nevű részében. Az önvezető taxikban lesznek sofőrök a biztonság érdekében.A Toyota által támogatott kínai start-up tavaly év végén jóváhagyást kapott Pekingtől, hogy egy kereskedelmi robot-taxi tevékenységet folytathasson.

Pony.ai vállalat piaci árát 8.5 milliárd dollárra becsülték március elején, de a vállalatot még nem vezették be a tőzsdére.

A vállalat azt is bejelentette, hogy a Nansha nevű taxik engedélyéhez 24 hónapig tartó autonóm vezetés tesztelésre volt szükség Kínában, illetve más országokban, és eddig semmilyen közlekedési balesetet nem okoztak az önvezető autók.

A Pony.ai azt is közölte, hogy a jövő évben két másik kínai nagyvárosban is el akarja indítani a robotaxi üzleteket. Ezekben a városokban és Kaliforniában a cég már el is kezdte tesztelni az önvezető autókat.

A vállalat most bejelentett idei tervek között szerepel, hogy a kínai GAC autógyártóval is együttműködik az önvezető applikációk területén, illetve beszerelnek önvezető technológiákat a járművekbe.

A Pony.ai az első kínai vállalat, amely megkapta az általános engedélyt az önvezető taxik üzemeltetésére.

A vállalatot 2016-ban alapították önvezető autók bevezetésére, jelenleg a legnagyobb globális versenytársa az Alphabet tualjdonában álló Waymo.

A Pony.ai az USA-ban is rendelkezik irodával, Kalifornia államban is teszteltek önvezető taxikat.

Tavaly év végén a kínai Baidu Apollo GO nevű kereskedelmi önvezető taxi szolgáltatása is kapott engedélyt Pekingben arra, hogy fuvardíjat kérjen.