Jönnek az Uber légitaxik

Hírek2019. nov. 3.Növekedés.hu

Nagy fába vágta a fejszéjét az Uber: az autómegosztó vállalat 2023-tól beindítja légitaxi járatait.  A közösségi személyszállító szolgáltatást végző cég a NASA-val együttműködve dolgozza ki a projekt részleteit.

Az Uber járművei valahol 3000 méter alatti magasságban fognak repülni,  e fölött ugyanis szigorú szabályok vannak érvényben a repülőgépek forgalmára vonatkozóan. A járművek fedélzetén négy utas plusz a pilóta fér el, és van hely a csomagoknak is.

Az Uber Elevate elnevezésű projekt bemelegítéseként a társaság július óta helikopter járatot üzemeltet a New York-i JFK repülőtér és Manhattan között. A mindössze nyolc perces utazás fejenként 200 dollárba kerül, miközben jó közlekedési viszonyok közepette autóval az út nagyjából egy órát vesz igénybe, de dugókban akár kettőt is.

Ágazati elemzők szerint a légi taxik általános elterjedésére még legalább tíz évet várni kell, az Uber azonban ennél várhatóan korábban, már 2023-ban teljes erőbedobással közlekedik majd a légtérben. Egyelőre Los Angeles és Dallas térségében indítják el a léfitaxikat, de később a világ más részein is meg akarnak jelenni, különösen azokban a megapoliszokban, amelyekben gyakorlatilag ellehetetlenült a városi közlekedés.