Milyen módszerek alapján döntenek a profi befektetők?

Elemzések2019. nov. 3.Növekedés.hu

Nehéz egyértelműen megmondani, hogy mit tartogat a jövő. Hacsak nincs egy kristálygömbük, a befektetőknek a piac elemzésével kell megtalálniuk a lehetőségeket. A probléma csak az, hogy az éjjel-nappal érkező folyamatos információáradatba beleszédül az ember. Mire figyeljenek a befektetők, amikor szinte minden új vállalkozásról azt jósolják, ez lesz a következő bombaüzlet?

Két fő befektetési megközelítés 

A részvények kiválasztásakor a befektetők az alábbi két módszer valamelyike szerint járnak el:

1. Felülről lefelé történő befektetés

 • Elemzi a makrogazdasági trendeket.
 • Azonosítja az egyes ágazatokat és régiókat.
 • A vállalatról szerzett információk alapján egyedi részvényeket választ.

A kínai népesség elöregedése alapján a felülről lefelé döntő befektető választhat például kínai egészségügyi részvényeket.

2. Alulról felfelé történő befektetés

 • Mélyreható vállalati elemzést készít.
 • A szektor átlagánál jobban teljesítő részvényt választ.

Az alulról felfelé építkező befektető elemezheti például a Home Depot-t és a befektetés mellett dönthet, ha az jobban teljesít a Lowe’s-nál.

Ezek a megközelítések külön-külön is felhasználhatók vagy kombinálhatók. A szélesebb látószög lehetővé teszi a befektetők számára a nagy kép vizsgálatát. Ezután az alulról felfelé építkező megközelítéssel megtalálhatják a legjobban teljesítő vállalatokat - olvasható a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet elemzésében, melynek forrása ITT érhető el. 

Mi az a makrotrend? 

A makrotrend egy hosszú távú irányváltás, amely a népesség széles rétegét érinti, gyakran globális szinten.

Például az éghajlatváltozás pozitív és negatív módon is hat az iparágakra. Míg a „zöld” iparágak támogatása megnövekedett, a síközpontokban az előrejelzések szerint 2050-ig 50% -kal meg fog rövidülni a szezon.

A makrotrendeket többféle módon azonosíthatjuk:

 1. Kormányzati politika

A kormányzati politikák a változások előfutárai, alakítják a makrotrendeket és lehetőségeket teremtenek. Például Obama gazdasághelyreállítási törvénye (Recovery Act) 90 milliárd dolláros beruházással ösztönözte a megújuló energiák növekedését.

 1. Gazdasági ciklusok

A gazdaság ciklikus természete miatt a befektetők a történelem segítségével is azonosíthatják a makrotrendeket, például a gazdasági adatokra válaszul végrehajtott fiskális és monetáris politika alapján:

 • Bővülő gazdaság

A központi bank emeli a kamatlábakat és a kormány csökkenti a fiskális ösztönzőket. Ennek eredményeként mérséklődik az infláció.

 • Szűkülő gazdaság

A jegybank csökkenti a kamatlábakat és a kormány növeli a fiskális ösztönzőket. Ennek eredményeként ösztönzik a növekedést.

A hosszú távú érték felfedezése 

A makrotrendek kulcsfontosságú eszközök a hosszú távú piaci lehetőségek felfedezéséhez. Előnyösek, mert:

 • elfogulatlanok és adatközpontúak
 • nem befolyásolják a napi hírek
 • elkerülik a kockázatosabb „niche” iparágakat
 • ágazatok és régiók szerint diverzifikálhatóak

Jelenleg sok makrotrend figyelhető meg.

Például Trump elsöprő adóreformja és a dereguláció fellendítette az Egyesült Államok gazdaságát és a GDP növekedését 2018. harmadik negyedévben 13 éve nem látott magasságba, 3% fölé emelte.

Azonban nem mindenki győztes. Az csökkentett amerikai adók miatt Kanada kevésbé versenyképessé vált. A becslések szerint Kanadában a GDP 4,9% -át fenyegeti az USA adóreformjának tovagyűrűző hatása. Sőt, a szabályozók attól tartanak, hogy a bankok deregulációja veszélyeztetheti a pénzügyi rendszert.

„A vizsgált javaslatok… gyengítik azokat a puffereket, amelyek rendszerünk ellenálló képességének alapját képezik.”

- Lael Brainard, a Federal Reserve igazgatótanácsának tagja

Hogyan lehet a befektetők számára ezekből a bőséges információkból a jövőben bőséges megtérülés?

A következő hullám

A mai végletekig összekapcsolt világban könnyű elveszni az adatok áradatában. A nagy kép átgondolása lehetővé teszi a befektetők számára, hogy olyan tendenciákra összpontosítsanak, amelyek:

 • hosszú távú kilátásokkal rendelkeznek
 • a népesség széles rétegét érintik
 • világosabb jövőképét rajzolnak

Ezek alapján a befektető megcélozhatja a legígéretesebb régiókat és ágazatokat. Eredményes alkalmazás esetén ez a megközelítés lehetővé teszi a befektetők számára, hogy meglovagolják a piacokat alakító következő nagy hullámot.