Jövő évtől vállalati kötvényekhez is kezességet nyújt a Garantiqa

Hírek2019. szept. 16.Növekedés.hu

Jövőre egy új terméket vezet be a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amelyet nagyvállalatok is igénybe vehetnek. A társaság vezérigazgatója egy szakmai konferencián elmondta azt is, hogy a komoly piaci sikereket elért, az Európai Beruházási Alappal kötött megállapodás keretében működtetett COSME program várhatóan két évvel meghosszabbodik, keretösszege duplájára emelkedik.

Jövőre egy új termékkel, a vállalatok kötvénykibocsátásához nyújtott kezességgel fogunk megjelenni a piacon – emelte ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a társaság jövő évi terveivel, kilátásaival kapcsolatban a HG Media és a Haszon Magazin Ipari ingatlanok és beruházások című konferenciáján.

Búza Éva elmondta:

a szolgáltatás valamennyi nem pénzügyi vállalkozás kötvénykibocsátásához kapcsolódhat, nincs megkötés a társaság méretéhez kapcsolódóan, így azt nemcsak kkv-k, hanem nagyvállatok is igénybe vehetik.

A kötvénykibocsátás jelentős járulékos költségei miatt nem is kifejezetten kkv-kra, hanem értelemszerűen nagyobb vállalatokra számítanak ügyfélként. Erre a célra 200 milliárd forintos keretösszeg lesz elkülönítve.

Mint ismert, az MFB Csoporthoz Garantiqa szolgáltatásait alapvetően kkv-k vehetik igénybe. Egyedül a 2018 tavaszán elindított Irinyi Garanciaprogramban vehetnek részt nagyvállalatok is, mivel ennél a terméknél a kezességet méretre való korlátozás nélkül igényelheti minden vállalkozás. Egyetlen feltétel, hogy a vállalkozás főtevékenysége, vagy hitelcélja az Irinyi-tervben szereplő ágazatokhoz (többek között járműipar, turizmus, élelmiszeripar, „zöldgazdaság”, „egészséggazdaság”) kapcsolódjon. 

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a jövő évi költségvetési törvényben 10 milliárd forintos tőkeemelés szerepel a társaság bővülő tevékenységének támogatására. 

Két évvel hosszabbodik a COSME program 

Az Európai Beruházási Alappal 2017 októberében megkötött megállapodás keretében működtetett COSME programról – amely garanciakonstrukciókkal kombinált hiteleket nyújt kkv-knak – elmondta: az komoly sikereket ért el a piacon. A 2020 végéig tartó program 65 milliárd forintos kezességgel rendelkezik, illetve a számítások szerint 80 milliárdos új kkv-hitelt biztosít a kkv-knak. A megkötött keretösszeg azonban hamarabb, már az idei évben ki fog merülni, ezért a program keretemelésére lehet számítani.

Búza Éva elmondta: további két évvel fog meghosszabbodni várhatóan a program, és a keretösszeg is kétszeresére fog emelkedni.

A COSME program forint- és euróalapú konstrukciókban érhető el folyószámla-, forgóeszköz-, beruházási hitelek, valamint lízingfinanszírozás és bankgaranciák igénybevétele során. A program lehetővé teszi, hogy a támogatási szabályok miatt az állami viszontgaranciából kiszoruló vállalkozások is igénybe vehessék a kedvezményes garanciakonstrukciókat. A kezességvállalás mértéke meghaladja a 80 százalékot, a nagyobb volumenű, akár 1 milliárd forintos ügyletekhez is igénybe vehető.

Jövőre 870 milliárdra nő a költségvetési keret 

A Garantiqa vezérigazgatója az állami viszontgaranciás ügyletekkel kapcsolatban kiemelte:

2020-ban sem fog a költségvetési keret korlátot szabni a társaság aktivitásának, ugyanis az idei évre meghatározott 750 milliárd forintos állományi keret jövőre 870 milliárdra emelkedik.

A költségvetés ugyanis minden évben meghatározza, hogy mi az a maximális állomány, amit a költségvetés terhére vállalhat a társaság.

Az első fél évben 17 százalékos bővülés 

A társaság idei első fél éves eredményeiről elmondta: a Garantiqa kezességvállalásával 961 milliárd forintnyi hitel jutott el a vállalkozásokhoz, ami 17 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

A tavalyi év történelmi csúcsot hozott a társaság életében, ugyanis a garanciaállomány 2018-ban 707 milliárd forintra nőtt, ami 137 milliárdos, vagyis 24 százalékos bővülést jelent 2017-hez képest.

Ez a növekedés kétszer akkora volt, mint amekkora mértékben (12 százalékkal) a kkv-k teljes hitelállománya nőtt 2018-ban. Elmondható a tavalyi évről az is, hogy minden ötödik, a kkv-knak nyújtott hitelhez a Garantiqa kezességvállalása kapcsolódott.