Jövő héten nagyon fontos adat derül ki a magyar gazdaságról

Hírek2023. jún. 4.MTI

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom áprilisi statisztikáit.

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 10,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 29,3 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az előző hónaphoz viszonyítva kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Az idei első negyedévben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 9,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Szerdán az ipari termelés áprilisi előzetes adata jelenik meg.

Márciusban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,0 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásban jelentősen nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző havinál 0,2 százalékkal nagyobb volt márciusban. Az ipari export volumene 0,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 31, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 23 százalékkal bővült.

Csütörtökön a fogyasztói árak májusi statisztikái, és a külkereskedelmi forgalom áprilisi előzetes adata jelenik meg.

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Tavaly áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 37,9 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 41,8 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 59,4, a tűzifa 54,4, a palackos gáz 46,9, az elektromos energia 27,3 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkekért 9,3 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok 26,0 százalékkal drágultak. A szolgáltatások díja 14,1 százalékkal emelkedett.

Márciusban a külkereskedelmi aktívum 886 millió euró volt, az egyenleg 1,7 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. A kivitel volumene 10, a behozatalé 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Februárhoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,0, az importé 2,8 százalékkal csökkent. Márciusban a kivitel értéke 14,2 milliárd euró (5453 milliárd forint), a behozatalé 13,3 milliárd euró (5106 milliárd forint) volt.