Légitámadások sorát indította az orosz hadsereg Kijev ellen ma hajnalban

Hírek2023. jún. 4.Sz.A.

Légitámadások sora rázta meg Kijevet vasárnap hajnalban, az ukrán légédelelem még a levegőben megsemmisítette a rakétákat és drónokat – jelentették ukrán katonai források.

A katonai vezetés szerint egyetlen rakéta sem talált el a fővárost, a Reuters információi szerint néhány robbanást lehetett hallani a Kijevi régióban, de nem a fővárosban. Ukrajna egész területén közel három órán keresztül légiriadó volt.

- Szombaton Dnyipro városában egy robbanás ért egy lakóházat, 20 embert, köztük öt gyereke sikerült kimenteni a romok alól, 17 fő kórházi ellátásra szorul – a régió ukrán vezetése szerint.

- Volodimir Zelenszkij közösségi média posztja szerint a robbanás két lakóház között történt, és sok ember maradt a romok alatt. Oroszország ismét bebizonyította, hogy terrorista állam -írta az ukrán elnök.Rakétával támadták az orosz-ukrán határ melletti oroszországi Belgorod régiót szombaton, két ember életét vesztette szombaton, több száz gyereket evakuálni kellett – jelentette be Vjacseszlav Gladkov kormányzó. A 40 ezres lakosságú, határmenti Sebekino városát több támadás is érte az elmúlt hetekben, több mint 2500 lakost ki kellett költöztetni jelenlegi otthonából.

- Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadásra, hogy visszafoglalja az orosz hadsereg által korábban elfoglalt területeket – mondta egy szombaton megjelent interjúban Volodimir Zelenszkij.

Hiszünk benne, hogy sikerülni fog az ellentámadás

– fogalmazott az ukrán elnök.

- Az ukrán ellentámadás terve figyelemre méltó, és beválhat David Petraeus amerikai tábornok, a CIA volt igazgatója szerint.

Az Irakban és Afganisztánban is harcoló nemzetközi erők korábbi vezetője nemrég járt Kijevben, ahol találkozott az ukrán elnökkel is, most a BBC-nek adott interjúban fejtette ki véleményét az ellentámadásról.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője szerint a Kremlben bizonyos csoportok szítják a feszültséget közte és az oroszok oldalán harcoló csecsenek között. A konfliktust megoldottnak nevezte. Prigozsin bejelentette, hogy kész zsoldosokat küldeni az ukrán rakétatámadásokat elszenvedő Belgorod védelmére.

- Kijevben az óvóhelyek ellenőrzése során a több mint 4800 óvóhely közül 252 zárva találtak és 893-at alkalmatlannak nyilvánítottak – jelentette be az ukrán belügyminisztérium. Vitalij Klicsko főpolgármester szerint a város több mint 1000 panaszbejelentést kapott lezárt óvóhelyek miatt.

- Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov bejelentette, hogy Moszkva kész visszatérni az új START nukleáris fegyverzet-leszerelésről szóló egyezményhez, amennyiben Washington változtat az Oroszország elleni ellenséges magatartásán.