Jövőre is megtartják a fiatalok pénzügyi tudatosságát fejlesztő PÉNZ7 programsorozatot

Hírek2020. nov. 11.Növekedés.hu

Széleskörű összefogással 2021 márciusában már hetedik alkalommal rendezik meg a pénzügyi és vállalkozói témahetet.

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének nemzetközi és hazai szinten is kiemelkedő programja a PÉNZ7  témahét. A nemzetközi szinten is elismert hazai rendezvény az elmúlt tanévben 1200 iskola 217.000 diákjának pénzügyi és vállalkozói ismereteit fejlesztette, s ma került sor a 2021. március 1-5. között immár hetedszer megrendezésre kerülő témahét együttműködő szervezetei közötti újabb megállapodás aláírására.

Magyarország 2015-ben csatlakozott először az European Money Week Európa-szerte mintegy 30 országban egyidőben zajló kezdeményezéséhez, majd 2017 óta a magyar PÉNZ7 az MNB kezdeményezésére a Global Money Week eseménysorozat aktív résztvevőjévé is vált. Az évről-évre dinamikusan fejlődő program elismeréseként a magyarországi PÉNZ7 már háromszor került be a Global Money Week eseménysorozat legjobbjai közé, legutóbb 170 ország közül Európából egyedüliként „Excellence Award” díjra jelölte a nemzetközi zsűri.

A PÉNZ7 sikerének titka, hogy újszerű megközelítést képvisel a fiatalok élményszerű pénzügyi és vállalkozói nevelésében, és széles kormányzati és szakmai összefogás eredményeként jön létre évről-évre, többek között a Pénzügyminisztérium vezetésével megvalósuló pénzügyi tudatosságot fejlesztő hétéves stratégiára figyelemmel.

A tegnapi nappal a szervező munka hivatalosan is kezdetét vette. A 2021. március 1-5. között megrendezésre kerülő esemény együttműködési megállapodását november 11-én írták alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint projektgazda, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány mint szervező partnerek képviselői.

A tanév rendjébe illeszkedő témahéten a diákok rendhagyó, tematikus tanórákon és tanórán kívüli programokon vehetnek részt, amelyek minden évben egy-egy kiemelt, a pénzügyi-gazdasági tudatosságukat fejlesztő témát járnak körül. A 2021-es rendezvény fókuszában a Tudatos pénzkezelés a családban – CSALÁDI KÖLTSÉGVETÉS és a vállalkozói téma részeként az InnoVÁL(L) - Vállalkozz okosan! témakörei állnak majd.

A PÉNZ7 tanórákon lehetőség nyílik arra is, hogy önkéntes pénzügyi szakemberek és vállalkozók bevonásával a mindennapi pénzügyi és gazdasági döntések közelebb kerüljenek a fiatalokhoz. A program sikerét a nemzetközi elismerésen túl mutatja az is, hogy évről-évre egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. 2020-ban a több mint 1200 intézmény 217.000 diákjának gyakorlatias felkészítésében rekordszámú, közel 900 önkéntes pénzügyi szakember és vállalkozó vett részt.

A pénzügyi tudatosság kialakítása hosszútávú feladat, így a témahét eseményeit a rendhagyó tanórák mellett számos, már az ősszel induló program, diákverseny, pályázat is színesíti. A pénzügyi témájú tanórák tartalomfejlesztője a kezdetek óta a Pénziránytű Alapítvány, amelynek az elmúlt évek során végzett tankönyvfejlesztési munkája lehetővé tette, hogy idén már 430.000 diák tanulhat alapvető pénzügyi ismereteket, többek között a matematika, történelem, környezetismeret és a technikumokban kötelező pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgyak keretein belül.