A Prima Primissima díjátadó a klasszikus formájában idén elmarad

Hírek2020. nov. 11.Növekedés.hu

A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Prima Primissima díjátadó a klasszikus formájában.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2003-ban Demján Sándor alapította a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával, 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább - emlékeztet a Prima Primissima Alapítvány a közleményében.

A Prima Primissima Díj társadalomformálásban betöltött szerepe ma fontosabb, mint valaha, hiszen felgyorsult világunkban az értékválasztási lehetőségek tömegével küzdve nehéz biztos pontot találni. Hisszük, hogy díjazottjaink valódi példaképek, akik életművükkel maradandót alkotnak.

A küldetés a kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a magyar művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése. Az Alapítvány célja, hogy hozzájáruljon a kulturális és tudományos élet résztvevőinek szakmai munkájához és fejlődéséhez.

A Prima Primissima Alapítvány 2020 nyarán felkérte a Kuratóriumi tagokat, a Szakmai Testületek tagjait, az elmúlt évek Prima- és Prima Primissima-díjazottjait, a támogatókat és Társalapítókat, a VOSZ megyei elnökeit, illetve a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezeteit, hogy küldjék meg szakmai ajánlásaikat. Legnagyobb örömünkre idén is rengeteg - közel 600 - jelölés érkezett.

Az elmúlt időszak sajnálatos aktualitása a világunkat fenyegető koronavírus-járvány, ami egész életünkre, a gazdaságra, a társadalomra és a társadalmi érintkezésekre is kihatással van. A Prima Primissima Díjátadó hagyományosan minden év decemberének első péntekén kerül átadásra a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Díjátadó évről évre a hazai kulturális élet egyik kiemelkedő társadalmi eseménye, melyen a magyar művészet, tudomány, sport példaképei is részt vesznek.

Idén a hatályos kormányrendelettel összhangban és a társadalmi felelősségvállalás jegyében nem szervezünk rendezvényeket, ezért a 2020. évi Prima Primissima Díjátadó a klasszikus formájában elmarad. Az idei évben beérkezett online jelöléseket megtartjuk és 2021-ben veszzük figyelembe

- olvasható a közleményben.

A Prima Primissima Alapítvány társadalmi felelősségvállalása és közhasznúsága kapcsán viszont az idei évben is törekszik arra, hogy valamilyen módon mégis elősegítse a magyar kulturális életet, ezért egy

alternatív elismerési rendszer és módszert vezet be: tíz olyan szervezet új struktúrában történő elismerése merült fel, akik valamilyen hátrányos helyzetbe kerültek a világjárvány miatt.

Az elismerést olyan szervezetek kaphatják meg, amelyek a ”kulturális-, művészeti- és tudományfejlődés” kategóriáinak megfeleltethetőek, illetve bármilyen „iskola, műhely, közösség”, amelyeknek az Alapítvány közhasznú területeivel és tevékenységeivel kapcsolatban van kimagasló teljesítménye. Fontos kritérium, hogy érvényesüljön a „legjobb a legjobbak közt” alappillér, hogy összhangban legyen a Prima Primissima céljaival, valamint, hogy a pandémia miatt a jelölt szervezet valamilyen módon hátrányos helyzetbe került, azaz a járvány negatív hatása érezhető legyen tevekénységükön (olyan szervezetek, alapítványok, műhelyek, közösségek, amelyek a pandémiás helyzetben különösen nehéz helyzetbe kerültek bevételük jelentős csökkenése vagy kiadásuk jelentős növekedése miatt).

Az Alapító Okirat szerint az Alapítvány közvetlen célja a magyar értelmiség (ideértve a Magyarországon és határon túl alkotókat egyaránt), művészet és kultúra megőrzésének, fejlesztésének pártoktól független erősítése, valamint a hazai tudományosság támogatása.

Az idei, kivételes évben nem kerül meghatározásra 10 kategória, a szervezetek nincsenek kategóriákba rendezve.

Az új szempontrendszer alapján ismételten felkérésre kerülnek a Kuratóriumi tagok, a Szakmai Testületek tagjai, az elmúlt évek Prima- és Prima Primissima-díjazottjai, a támogatók és Társalapítók, a VOSZ megyei elnökei, illetve a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetei, hogy küldjenek jelöléseket, javaslatokat, mely szervezetek kerültek hátrányos helyzetbe a világjárvány miatt, akiknek tevékenysége azonos az alapítvány céljaival.

A beérkezett jelölések decemberben – a Szakmai Testületek javaslata alapján – Kuratóriumi ülés keretén belül kerülnek elbírálásra, hogy az elismerések még lehetőség szerint a 2020-as évben kifizetésre kerülhessenek. Az elismerés nagyságrendje: 15 millió Ft elismerésenként, a legszűkebb körű, vagy online átadás módjáról még egyeztetések folynak.