Jövőre sem rendezik meg az olimpiát?

Hírek2020. ápr. 20.Növekedés.hu

Egy japán járványügyi szakértő nagyon pesszimista azzal kapcsolatban, hogy jövőre megrendezhető-e a tokiói olimpia.

„Nem tartom valószínűnek, hogy jövőre megrendezik az olimpiát”

– nyilatkozta újságíróknak Iwata Kentaro , a Kobei Egyetemi Kórház professzora. "Az eseményre több száz országból érkeznek majd emberek a világ minden tájáról, és bár Japán addigra valószínűleg meg fogja fékezni a koronavírus terjedését, nem gondolom azt, hogy ez lesz a helyzet mindenütt a világon” – idézi a járványügyi szakértőt a Guardian.

Iwata Kentaro abban az esetben elképzelhetőnek tartja az olimpiai játékok megrendezését, ha zárt kapuk mögött, vagy korlátozott számú néző mellett tartják meg a különböző sportágak versenyeit.Nem Iwata Kentaro az első szakértő, aki kétségeit fogalmazta meg a tokiói olimpia jövő évi megrendezésével kapcsolatban. Devi Sridhar, az Edinburgh Egyetem szakértője is irreálisnak tartja a jövő évi olimpiát, hacsak addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni oltóanyagot.

„Ha nem érünk el addig e téren áttörést, akkor igen irreális az az elgondolás, hogy jövőre megrendezik az olimpiát”

– tette hozzá.

John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs testületének vezetője a múlt héten viszont azt nyilatkozta, túl korai még arról beszélni, hogy a járványnak milyen további kihatásai lehetnek az olimpiára nézve, akár egy további halasztás, vagy akár a nézőszám-korlátozás tekintetében.

Mint ismert, a NOB korábbi bejelentésének értelmében jövőre július 23. és augusztus 8. között rendeznék meg a 2020-as olimpiát.