1999 óta nem látott szintre csökkent a WTI-olaj ára

Hírek2020. ápr. 20.Növekedés.hu

A WTI típusú olaj hordónkénti ára a ma reggeli kereskedésben 15 dollár alá csökkent. Ilyen alacsony szinten utoljára 1999-ben volt a fekete arany ára.

Ma reggel a WTI ára több mint 19 százalékos esést követően 14,73 dollár alá esett (ami 1999 óta mért legalacsonyabb szint), majd ezt követően ismét visszakúszott 15,78-ig.

A Brent típusú olaj ára is esett, 4,1 százalékkal 26,93 dollárra, aztán ismét felfelé kúszott a jegyzés egészen 28,11-ig - számol be a Guardian.

Az elmúlt hetekben jelentősen esett a kőolaj ára, miután a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások világszerte drasztikusan visszavetették az olaj iránti keresletet.

Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) fő tagállama, Szaúd-Arábia, illetve az OPEC-en kívüli Oroszország között árháború tört ki. Nemrégiben azonban a két fél – kiegészülve más államokkal – megállapodott abban, hogy napi közel 10 millió hordóval csökkentik a termelést, hogy támaszt adjanak a piacnak, az árak azonban tovább estek.

Elemzők szerint a termelés-visszafogás nem lesz elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a jelentős mértékben kiesett keresletet.

Az árháború hátteréről itt olvashatja el Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungaria Zrt. igazgatósági tagjának Növekedés.hu-n megjelent véleménycikkét.