Romokban lévő világgazdaságban kell majd olimpiát rendezni - De mikor?

Hírek2020. márc. 30.Harle Tamás

A versenynaptár jövőre nagyon tele van. Mégis valahova be kell rakni a legnagyobb eseményt, az olimpiát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hamarosan dönt a kérdésről.

Adódna a logikus felvetés: legyen ugyanakkor, csak egy évvel eltolva. Az úszók (FINA) és az atléták (IAAF) nemzetközi szövetsége már jelezte, hogy egy augusztus-szeptemberi olimpiai rendezés esetén hajlandó kitérni a maga világbajnokságával. (Az úszók július 16-án Fukuokában, az atléták augusztus 6-án Eugene-ben kezdenének.)

Ám számos egyéb esemény is szinte fojtogatja a versenynaptárat: eredetileg a jövő nyáron tartanák a női futball világbajnokságot és az Universiade-t is. Nem elhanyagolható szempont a várható forróság sem Japánban. Minél inkább az ősz (szeptember) felé mozdulna az új időpont, annál nagyobb az esélye annak, hogy a menetrendszerinti tájfun mérsékelné az időjárást.

Szóba került még az is, hogy a 2021-es olimpiát a július 11-én záruló wimbledoni és az augusztus 30-án rajtoló US Open teniszversenyek közé iktatják be – mindezt John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai koordinációs bizottságának vezetője nyilatkozta a japán Jomiuri című lapnak. Ugyancsak fontos szempont, hogy a nyári olimpiai rendezés nem ütközne a 4 amerikai profi liga (NBA: kosárlabda; NFL: amerikaifutball; NHL: jégkorong; MLB: baseball) küzdelmeivel.

A jövő tavasz sok szempontból ideális választás lehet. Egyrészt az időjárás kellemes, másrészt elkerüli a nyári eseménydömpinget.

Ebben az esetben a maratonfutás is visszakerülhetne Tokióba – a várható nyári hőség miatt ezt a versenyszámot Szapporóba tették volna 2020-ban.

A tavasz elleni legfőbb érv, hogy mindez ütközne az olimpiát dollármilliárdokkal megtámasztó NBC televíziós hálózat érdekeivel. Az amerikai profiligák közül tavasszal éli legizgalmasabb időszakát az NBA.

Nem elhanyagolható szempont, hogy egy 2021-es tavaszi (április-májusi) olimpia a labdajátékokban hogyan billentené ki a koronavírus miatt az idén már kisiklatott nemzeti bajnokságokat, valamint a nemzetközi kupaküzdelmeket. Elég csak a futballra és ezen belül is mondjuk a Bajnokok Ligájára gondolnunk!

Vajon a klubok, a tévétársaságok és nem utolsósorban a szponzorok és szurkolók hogyan fogadnák az újabb csúszásokat, szüneteket, torlódásokat? Még egy szempont: addig vajon minden most elhalasztott kvalifikációs versenyt le tudnának-e bonyolítani?

A japán szervezőbizottság már előre feltette a kezét: a halasztásnak rendkívül súlyos lesz az ára. A NOB rendelkezik bizonyos biztosítással, ám ez a teljes kárenyhítésre nem lesz elég.

Thomas Bach a halasztás bejelentésében világossá tette, hogy mindenkinek áldozatokat kell majd áldoznia, ám egyelőre senki sem ismeri azt a pénzügyi terhet, amelyet a feleknek viselniük kell.

Ráadásul egy olyan időszakban, amikor a koronavírus miatt amúgy is egy romokban lévő világgazdaság keresi majd a gazdasági talpraállás lehetőségeit.