Kamatdöntő ülést tart ma az MNB

Hírek2023. ápr. 25.MTI, Növekedés.hu

Piaci elemzők arra számítanak, hogy a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 13,0 százalékos szintjén, de szűkíti a kamatfolyosót, miután Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt héten egy konferencián beszélt ennek lehetőségéről. Várakozások szerint a grémium a kamatfolyosó 25 százalékos felső határát csökkenti.

A jegybank tavaly szeptember 27-én 125 bázisponttal - az augusztusi 100 bázispont szigorítás után - emelte az alapkamatot 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti.

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon

A 18 százalékos kamatszint bevezetésével sikerült megvédeni a forint árfolyamát.

Magyarországon van jelenleg az egyik legmagasabb alapkamat. Lengyelországban 6,75 százalék, Csehországban 7 százalék, Romániában pedig  szintén 7,1 százalék az irányadó kamatszint. 

Infláció az EU-tagállamokban (2023. március)

Az euróövezet alapkamatszintje 3,5 százalék, az amerikai Fedé 5 százalék.

Elemzők szerint az infláció a második félévben gyors ütemben csökken Magyarországon, év végére egyszámjegyű lehet, és éves szinten 15-19 százalék körül alakulhat a drágulás üteme idén.

Az alapkamat szintje 10-11 százalék körül alakulhat elemzői becslések szerint, amennyiben az infláció a vártnak megfelelően mérséklődik.