Kampány indult a pénzügyi tudatosság növeléséért

Hírek2019. dec. 14.Növekedés.hu

Pénzügyi ismeretterjesztő kampányt indít a Magyar Nemzeti Bank elsősorban a felsőoktatási intézményekben tanuló diákok részére, valamint azok számára, akik azt fontolgatják, hogy diákhitelt vesznek föl. Az MNB nemcsak a pályakezdő fiatalok, hanem a teljes lakosság részére ingyenes, független tájékoztatást, tanácsadást nyújt.

Elsősorban a felsőoktatási intézményekben tanuló diákok részére indít pénzügyi ismeretterjesztő kampányt a Magyar Nemzeti Bank. Ugyanakkor a kampányban azoknak is segítenek, akik a diákhitel felvételét fontolgatják – tájékoztatta az új kezdeményezésről a Növekedés.hu-t Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kiemelte: ebben a kampányban megpróbálnak egyrészt abban, hogy mely bankoknál tudnak személyre szabottan számlát választani, másrészt milyen mértékben tudnak eladósodni felelősen.

A jegybank honlapján megtalálható hitelkalkulátort használva a hitelfelvevők el tudják dönteni, milyen távra érdemes fölvenni a hitelt, és milyen törlesztőrészletekkel tudnak felelősen számolni.

Hasonlóan hasznos alkalmazás a bankszámlaválasztó-csomag, amely a piacon található igen összetett termékek közti eligazodásban segít független és díjmentes alapon.

Az MNB azonban nemcsak a pályakezdő fiatalok, hanem a teljes lakosság részére nyújt ingyenes, független pénzügyi tájékoztatást, tanácsadást. Egyrészt a jegybank budapesti Krisztina körúti ügyélszolgálatán, másrészt pedig az ország valamennyi megyeszékhelyén megtalálható Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózatban lehet szakértőinkhöz kérdéssel, kéréssel fordulni - mondta.

A Pénzügyi Navigátor honlapon megtalálható tartalmakon (füzeteken, animációs kisfilmeken, termékválasztást segítő keresőkön és kalkulátorokon stb.) keresztül felhívjuk a figyelmet az éppen aktuális pénzügyi kockázatokra, a pénzügyi piacokon végbemenő változásokra,

és ezek fogyasztókat érintő hatásaira, továbbá tájékoztatjuk a tanácsadó irodák elérhetőségéről, nyitvatartásáról – hangsúlyozta a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke.