A filmtörténet legsikeresebb mozi-sorozatai

Elemzések2019. dec. 14.Devecsai János

Az öt legnagyobb kasszarobbantó filmes franchise együttvéve 54 milliárd dollárt hozott a készítőknek.

Marvel Mozi Univerzum

Összesített forgalom: 22,5 milliárd dollár

Filmek száma: 23

Amikor Kevin Feige a Marvel Studios élére került még 2007-ben, nem volt könnyű helyzetben: hisz a társaság a korábbi években aprópénzért eladta a Marvelhez tartozó leghíresebb szuperhősök –így a Pókember és az X-menek– filmjogait. Viszont Fiege kieszelt egy sajátos taktikát: egy olyan mozis univerzumot épített fel, ahol a stúdió minden egyes filmje ugyanabban a világban játszódik. Egy idő után a nézőket nem a hősök nevei, hanem maga a Marvel brand vonzotta be a mozikba. Így olyan nemzetközi szinten kevésbé ismert szereplők köré is sikerfilmeket tudtak felhúzni, mint a Hangyaember, Doctor Strange vagy a Fekete párduc. Mára ez a sorozat lett a legirigyeltebb széria egész Hollywoodban. Az utóbbi években a Marvel siker-receptjét többen is megpróbálták lemásolni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Star Wars

Összesített forgalom: 9,3 milliárd dollár

Filmek száma: 10

A hollywoodi stúdiófőnökök a ’70-es években biztosra vették, hogy a világnak már nincs szüksége régivágású mesehősökre. Amikor előállt a galaktikus Birodalom ellen harcoló lázadók ötletével, George Lucasnak a United Artist után a Universal stúdió is ajtót mutatott. Az űrmesét a Fox ugyan hajlandó volt pénzelni, de annyira nem hittek a produkcióban, hogy az első komolyabb nehézségek után le akarták fújni az egészet. A Csillagok Háborúja végül 1977-re csak azért készülhetett el, mert a vezetőség egyik tagja, Alan Ladd Jr. szembement az igazgatóság akaratával, és segített tető alá hozni a filmet. A többi már történelem. Bár tavaly a „Solo” az elvárások alatt teljesített, ezt az egy produkciót leszámítva az összes Csillagok Háborúja film óriási anyagi siker volt. A sorozat jogait még 2012-ben a Disney vásárolta fel és csak azóta a jegyeladásokból a franchise mintegy 4,5 milliárd dollárt hozott a konyhára.

Harry Potter + Legendás állatok

Összesített forgalom: 9,2 milliárd dollár

Filmek száma: 10

Steven Spielberg szerint a Harry Potter sorozat már a kezdetektől sikerre volt ítélve. Miután elolvasta a varázslóiskoláról szóló könyveket biztos volt benne, hogy bárki fogja rendezni az adaptációt, milliárdokat fog keresni a stúdiónak. Egy darabig az ő neve is felmerült a direktor-jelöltek sorában, de végül a Warner Bros. választása a gyerekfilmekben járatos Chris Columbusra esett, aki korábban a „Reszkessetek, betőrök!”-et rendezte. A Potter filmek sikere a 2000-es évek elején minden más franchise-t elhomályosított. A legújabb részek fogadtatása viszont elég vegyes. A fősorozat előzményeit bemutató „Legendás állatok”-okat egyelőre nem ölelte keblére a közönség. A Warner ettől függetlenül még három filmmel szeretné megtoldani a szériát. A következő részt a tervek szerint 2021-ben mutatják be.

James Bond

Összesített forgalom: 7,1 milliárd dollár

Filmek száma: 24

Bár Ian Fleming híres karaktere, a sármos szuperkém igazi brit ikonnak számít, egy amerikainak köszönhető, hogy a figuráról filmsorozat indult. A New York-i születésű Albert R. Broccoli csak azért költözött Londonba, mert a brit kormány az ’50-es években komoly állami támogatást kínált az országban forgató filmeseknek. Broccoli végül másodmagával egy produkciós céget is alapított, csak hogy le tudja gyártani a Bond filmeket. Hogy őfelsége titkosügynöke nem egy egyfilmes szenzáció lesz, az akkor derült ki, amikor a 2 millió dollárból készült második Bond film az „Oroszországból szeretettel” 79 millió dollárt söpört be a mozikban. A nagysikerű sorozat jogai a mai napig a Broccoli-család kezében vannak. Ma már főleg a Bond filmeket elindító Albert R. Broccoli lánya, Barbara Broccoli kezeli a szériát.

X-men

Összesített forgalom: 6 milliárd dollár

Filmek száma: 12

Szemben a lista többi szereplőjével ez a sorozat mindig is elég egyenetlenül teljesített. Miután a Fox megszerezte a mutáns képregényhősökhöz tartozó filmjogokat, egy erős starttal kezdett. Bryan Singer első X-men filmje nem csak hogy átütő siker lett, de a mozikban a képregényhősök reneszánszát is elindította. A Marvel Studios felemelkedése után viszont a Fox meg kellett elégedjen a másodhegedűs szerepével. A franchise legsikeresebb filmjei végül a kifejezetten felnőtt közönségnek készült, szókimondó, és néhol egész véres Deadpool filmek lettek. A két mozi együtt 1,5 milliárd dollárt termelt a mozikban.