Kapitalizmus ide vagy oda, befagyasztották a berlini lakbéreket

Hírek2019. dec. 14.Növekedés.hu

2022-től a lakástulajdonosok csak az inflációval megegyező mértékben emelhetik a díjakat.

A berlini lakásbérleti árak az elmúlt évek során robbanásszerűen emelkedtek. Mivel a német főváros lakossága évi 40 ezer fővel növekszik, az alacsony jövedelműek kiszorultak a városból, és egyre nő a társadalmi egyenlőtlenség. 

A Knight Frank ingatlan tanácsadó által összeállított elemzés kimutatta, hogy a berlini bérleti díjak gyorsabban növekedtek, mint bárhol másutt: 2017–2018 között 21 százalékkal. 

Az Immowelt, berlini ingatlankereső oldal szerint az idén 104 százalékos volt az emelkedés, az átlagos berlini bérleti díj pedig négyzetméterenként 11,60 euró (több mint 3800 forint).

A Mietenwatch tanulmánya szerint a berlini lakásbérleti piacon egy átlagos havi jövedelemmel rendelkező szingli csupán a kiadó lakások 4,4 százalékának a bérleti díját képes megfizetni. 

A kialakult helyzetre válaszolva Berlin új törvényben szabályozta a bérleti díjakat. Körülbelül 1,5 millió lakás bérleti díja öt évig nem haladhatja meg a négyzetméterenként 9,80 eurós (mintegy 3200 forintos) összeget.  

A törvény kimondja azt is, hogy a lakástulajdonos nem állapíthat meg magasabb bérleti díjat, mint amekkorát az előző bérlő fizetett. Amennyiben a bérleti díj magasabb a „bérletidíj-táblázatban” meghatározott maximumnál, a bérlők pert is indíthatnak a díj csökkentése érdekében. 

E két intézkedés a bérlők nemzetközi szervezete szerint világszerte egyedülálló, és a törvény legerőteljesebb eleme. 

Az új lakbértörvény várhatóan 2020 januárjában lép hatályba. 

A bérleti díj befagyasztása nem terjed ki minden lakásra. Az új építkezések bátorítása érdekében a 2014 után elkészült épületekre, illetve a kormány tulajdonában állókra, amelyek bérleti díjait egyébként is ellenőrzik, az intézkedés nem vonatkozik. Becslések szerint azonban érvényes a berlini lakások háromnegyedére. A 2022-es évtől kezdődően a lakás-tulajdonosok csak az inflációval megegyező mértékben emelhetik a díjakat. 

Az elmúlt néhány évben Spanyolország és Hollandia vezetett be országos szintű lakbérellenőrző intézkedéseket. Hasonló lépések történtek négy amerikai államban (Kalifornia, New York, New Jersey és Maryland) is. Kanadában 2006 óta léteznek a bérleti díj szabályozás bizonyos formái. Párizs jelenleg tervez hasonlót és feltételezhetően arra vár, hogy értékelhesse a berlini döntések tapasztalatait.