Karácsony előtt még erre figyeljünk oda!

Hírek2020. dec. 19.MKB Elemzési Központ

A GKI-konjunktúraindexszel indul a jövő hét

A GKI december 21-én, hétfőn publikálja az aktuális konjunktúraindexét.

Az üzleti bizalmi indexből és fogyasztói bizalmi indexből álló mutató az idén áprilisi történelmi mélységéből (-33,1 pont) júliusra fokozatosan, -18,2 pontra emelkedett, tükrözve a koronavírus-járvány első hulláma utáni gazdasági helyreállást. Ezt követően kismértékű hullámzást tapasztalhattunk a mutató alakulásában.

Októbertől a koronavírus második hullámának terjedésével az index újra zuhanni kezdett, a legutóbbi, novemberi közlés szerint az októberi -18,8 pontról -23,7 pontra csökkent.Az üzleti bizalmi index két hónap stagnálás, majd egy októberi (-13,4 pont) emelkedés után novemberre -20,4 pontra csökkent. A már publikált decemberi fogyasztói bizalmi index alapján úgy gondoljuk, hogy az üzleti várakozások csökkenése folytatódhat az év utolsó hónapjában.

A fogyasztói várakozások ötödik hónapja, július óta csökkennek. A havi mérséklődés mértéke most decemberben volt a legjelentősebb (5,5 pont). November elején, még a járványügyi korlátozások bevezetése előtt ugyan átmenetileg minimálisan emelkedett az index (-33 pont), a decemberben mért -38,5 pont azonban megegyezik a tavaszi hirtelen gazdasági leállást követő első hónap, azaz május alacsony értékével.

A Danube Capital december közepi előrejelzési pályája szerint 2020-ban 5,7%-os visszaesésre, 2021-ben pedig 4,5%-os éves átlagos gazdasági növekedésre lehet számítani idehaza. Az elemzés erre a hivatkozásra való kattintással érhető el. A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a következő helyzetértékelés és a prognózisok 2021 tavaszán várhatóak.