Karácsonykor lazíthatnak talán, de szilveszterkor nem - Kormányinfo

Hírek2020. dec. 10.Növekedés.hu

A kormány elkötelezett abban, hogy a lehető leggyorsabban, szervezetten, állami programban biztosítsa a koronavírus elleni oltást, amely önkéntes és ingyenes lesz - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kérte, hogy aki részesülni szeretne az oltásból, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A nyugdíjasok levélben is előjegyezhetnek a vakcinára, a regisztrációs ívet péntektől kézbesítik nekik.

A vakcinainfo.gov.hu oldalt az igények felmérése érdekében működtetik - jegyezte meg. Hozzátette: mind Keleten, mind Nyugaton komoly oltóanyag-fejlesztések zajlanak, és remélni lehet, hogy az év végén vagy a jövő év elején érkezhet Magyarországra bizonyos számú vakcina.

A vakcinából első körben a védekezésben részt vevők kaphatnak, majd az idősek - tudatta.

Gulyás Gergely közölte: még nem telt el elég idő ahhoz, hogy kijelenthető legyen, az ország túl van a fertőzések számának csúcspontján.

A kormány ugyanakkor bízik abban, hogy ez már megtörtént vagy "most vagyunk a platón", és mérséklődni fog a fertőzések és az elhunytak száma

mondta.

Fontosnak nevezte, hogy az egészségügyi védekezési képesség fennmaradjon. Jelezte, hogy továbbra is valamivel kevesebb, mint 8 ezer embert ápolnak kórházban, és a szabad lélegeztetőgép-kapacitás is megnyugtató.

A koronavírus-tesztelésről a miniszter elmondta: Magyarország ma már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozik, sikeres volt két ütemben a pedagógusok tesztelése, az egészségügyi dolgozóké is, a héten pedig a közigazgatási dolgozók tesztelése zajlik. Minden állami alkalmazottra sor kerül, és ha kell, januárban is folytatódnak a tesztelések - közölte.

Emlékeztetett, a kormány döntése értelmében január 11-ig továbbra is érvényesek a korlátozások, a karácsonyi időszak szabályairól pedigdecember 21-én tesznek bejelentést. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenki szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, és olyan szabályokat lehetne elfogadni, amelyek egy vagy néhány napra megkönnyítik a kapcsolattartást.A legfontosabb azonban az, hogy a vírus terjedése megakadályozható, lassítható legyen - jelezte Gulyás Gergely, megerősítve, hogy szilveszterkor nem lesz változtatás a korlátozásokban, mert a nagy társasági összejövetelek többhetes védekezés eredményeit sodorhatnák veszélybe.