Lesz elég szárazjég a koronavírus-vakcina szállításához

Hírek2020. dec. 10.H. É.

Maximálisan proaktívak a szárazjég-előállítók a fagyasztva szállítandó koronavírus-vakcinával kapcsolatos logisztikában: a Linde után a Messer is jelezte, hogy kapacitásaival kész segíteni az oltóanyag eljuttatásában az oltópontokra.

A legígéretesebb koronavírus-vakcinákat -20 és -70 fok között kell szállítani és tárolni. A vakcinagyártók az alacsony hőmérsékletű logisztikához saját speciális tárolóedényeket is fejlesztenek, amelyekben vagy teljes mértékben szárazjég biztosítja az előírt hőmérséklettartományt, vagy kiegészítő biztonsági hűtőközegként szolgál. A logisztikai lánc rendkívül hosszú és összetett lesz, a néhány kiemelt gyártótól a nagyszámú, milliós nagyságrendű felhasználási helyig több ponton is szükség lehet a szárazjég cseréjére, utántöltésére.

 Itthon ennek a komplex oltóanyag-terjesztési láncnak a kiépítése a fő feladat, amely az állami szervek, a légi és közúti logisztikai szolgáltatók, egészségügyi intézmények és a szárazjéggyártók összehangolt együttműködését igényli. Mindenekelőtt azonban meg kell várni, honnan érkezik hazánkba a vakcina, és a kiválasztott gyártó, illetve gyártók előírásai szerint kell kialakítani a végleges oltóanyag-elosztási protokollt.

Amennyiben hűtőközegként valóban a szárazjég lesz a befutó, hazánk szerencsés helyzetben van. Magyarországon ugyanis két nagy iparigáz gyártó vállalat rendelkezik saját kitermelésű, természetes szén-dioxid forrással, amely a szárazjéggyártás alapja, mivel a szárazjég szilárd halmazállapotú szén-dioxid. Mint a napokban megírtuk, a Linde Gáz Magyarország Zrt. szárazjég gyártó kapacitása a répcelaki telephely alatt fekvő szén-dioxid mezőnek köszönhetően igen jelentős, és a termelés természetesen a vakcinaszállítási igények szerint priorizálható.

A Messer a nyugat-magyarországi Ölbő térségében található szén-dioxid mezőn folytat kitermelést. Az itt működő három CO2-üzem évente mintegy 120 ezer tonna nagytisztaságú cseppfolyós gázt állít elő, amely a legszigorúbb egészségügyi, élelmiszeripari, illetve egyéb speciális követelményeknek is megfelel. Ez a gyártási kapacitás a nagy élelmiszeripari igények mellett is képes fedezni a koronavírus vakcina tárolása és szállítása miatt várhatóan növekvő igényeket – közölték a cégnél a növekedés.hu-val.

Arról is beszámoltak, hogy hazánkban a legtöbb szárazjéggyártó üzemet a Messer Hungarogáz működteti Budapesten, Győrben, Dunaföldváron és Nyíregyházán, és a 24 tehergépjárműből álló flottájuk az ország egész területét lefedő, rugalmas, gyors szárazjég-logisztikát képes biztosítani. Mint mondták, meg is kezdték az oltóanyag-elosztási lánc lehetséges szereplőivel az egyeztetéseket. A szárazjég-ellátás rugalmasságának és biztonságának további növelésére a Messer szükség esetén a nagyobb logisztikai elosztóközpontokba szárazjéggyártó berendezést is tud telepíteni – nyilatkozta Bohner Zsolt, a cég ügyvezetője.