Uniós vétó - Gulyás: van esély arra, hogy az uniós csúcson győzelem szülessen

Hírek2020. dec. 10.MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint van esély arra, hogy a csütörtöki európai uniós (EU-) csúcstalálkozón győzelmet könyvelhessenek el, és az állam- és kormányfők egyhangúlag fogadják el a lengyel és magyar feltételeket tartalmazó dokumentumot az EU következő hétéves keretköltségvetésével és a helyreállítási alappal összefüggésben.

 Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján kiemelte:

a német kancellárral és a lengyel miniszterelnökkel folytatott egyeztetések eredményesek voltak, és van egy olyan megállapodás, amely elfogadható Németország számára, és teljesíti Magyarország és Lengyelország valamennyi követelését.

A miniszter rögzítette: céljuk mindvégig világos volt a tárgyalások során,

nem lehet politikai feltételektől függővé tenni az európai uniós támogatásokat; a bevándorlás ügyében fennálló és ezután is fennmaradó vitákat nem most kell eldönteni, és nem szabad összekötni a költségvetéssel.

Magyarország egyértelművé tette: ezekben az ügyekben nem zsarolható. Politikai és jogi garanciákat kértek, hogy a magyar választópolgárok döntését senki ne hagyhassa figyelmen kívül - jelentette ki. Utalva az unió migrációs akciótervére, azt mondta: nincs az a pénz, amiért Magyarország kivenné a részét 34 millió migráns vendégül látásából.

Gulyás Gergely azt mondta:

ez a vita mindenképpen megmarad, de azt a veszélyt, úgy tűnik, sikerült elhárítani, hogy eszközként a költségvetést és az újraindítási alapot használják fel Magyarország és Lengyelország sarokba szorítására.

Remélik, hogy csütörtökön ennek megfelelő megállapodás születhet - húzta alá.

Megjegyezte: azon az állásponton voltak - és úgy tűnik, a német elnökség ezt el is fogadta -, hogy Magyarország elkötelezett amellett, hogy az unióból érkező, az országot megillető forrásokat pontos elszámolás mellett használja fel.

"Elkötelezett hazánk a korrupció elleni küzdelem mellett is"

- hangoztatta a miniszter, egyúttal hozzátette: nem lehet a jogállamiságra hivatkozással politikai kérdéseket eldönteni, és ebben a kormány döntési jogát Brüsszelbe telepíteni.

Úgy látják, az a megállapodás-tervezet, amelyet Németország elfogadott és amely Lengyelország és Magyarország valamennyi követelését "megnyugtató formában, kellő világossággal tartalmazza, kellő garanciát nyújt arra", hogy a jövőben se legyen pénzügyileg zsarolható Magyarország bevándorlás- vagy gender-ügyben - mutatott rá Gulyás Gergely.