Keddig befejeződhet az amerikai csapatkivonás Afganisztánból

Hírek2021. aug. 29.Növekedés.hu

Határidőre befejeződhetnek az amerikai csapatkivonások. Nem tudni, visszatérnek-e valaha az amerikai diplomaták Kabulba. A tálibok a kabuli reptér átvételére készülnek. Macron szerint humanitárius folyosót kellene létrehozni.

Augusztus 31-ig befejeződhet az amerikai csapatok kivonása 

Az utolsó bástya, a kabuli repülőtér védelmét egyharmadával csökkentették, így már csak 4000 katona felügyeli az alig több mint 1000 afgán civil kimenekítését -írja az Euronews. Az elmúlt két napban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is lezárta kabuli evakuációs műveleteit az amerikai kivonulás miatt keletkezett biztonsági vákuumra hivatkozva.

A Fehér Ház mindazonáltal azt közölte szombat este, hogy az amerikai hadsereg és szövetségesei washingtoni idő szerint szombat hajnali 3 és délután 3 óra között újabb 2000 embert menekítettek ki légi úton Afganisztánból.

A légikikötőt azután hagyták el sokan, miután terrortámadás történt és a szélsőségesek újabb merényleteket ígértek. A tálibok egyik vezetője beismerte, hogy ők a reptér gyors átvételére készülnek, mivel rendelkeznek az üzemeltetéshez szükséges szakszemélyzettel.

A nagyköveteket is haza hívják

Joe Biden nem csak a katonákat, de a diplomatákat is hazarendelte, beleértve Ross Wilsont, a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét is. Azt nem lehet tudni, hogy ők valaha visszatérnek-e Kabulba. A The Washington Post szerint a határozott terv hiánya azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kabuli diplomáciai jelenléte hetekre, hónapokra vagy akár hosszabb időre is megszakadhat.

Humanitárius folyosóra lenne szükség

A francia elnök Irakban találkozott a tálibok vezetőivel. Emmanuel Macron szerint egy ENSZ által ellenőrzött humanitárius folyosóra lenne szükség, amelyen keresztül a menekülök biztonságban elhagyhatják Afganisztánt.

A nemzetközi közösség azt szeretné, hogy Washington a jövőben is hagyjon egy kisebb kontingenst Afganisztánban, de Biden elnök hajthatatlannak tűnik.