Képeken az először látható új magyar fegyverek - nemcsak gyártják, hanem itthon is fejlesztik őket

Hírek2021. aug. 29.MTI - Növekedés.hu

Másfél évvel ezelőtt bíztak meg egy magyar mérnökcsapatot, hogy élesszék újra a magyar harcászati kézifegyverek fejlesztését. Az új magyar fejlesztésű fegyvercsalád első prototípusait be is mutatták a kecskeméti rendezvényen. A Honvédség használni is fogja a prototípusokat.

Újraindult a magyar kézifegyverfejlesztés - jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos vasárnap a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

Újraindult a magyar kézifegyverfejlesztésBenkő Tibor, honvédelmi miniszter és Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megtekintik az új fegyvereket; forrás: honvedelem.hu

Maróth Gáspár elmondta: másfél évvel ezelőtt bíztak meg egy magyar mérnökcsapatot, hogy élesszék újra a magyar harcászati kézifegyverek fejlesztését. Az új magyar fejlesztésű fegyvercsalád első prototípusait be is mutatták a kecskeméti rendezvényen.

Az új magyar fejlesztésű fegyvercsalád első prototípusait be is mutattákForrás: honvedelem.hu

A kormánybiztos elmondta, már együttműködési megállapodás is született arról, hogy a prototípusokat a Magyar Honvédség elkezdi tesztelni.

végre lesz magyar fegyvere a magyar katonánakForrás: honvedelem.hu

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fogalmazott:

végre lesz magyar fegyvere a magyar katonának.

Az altábornagy szerint a prototípusok "több mint ígéretesek". Mint mondta, olyan új innovációt testesítenek meg, amely "a 21. századba repíti" a magyar kézifegyvergyártást. A parancsnok kiemelte, hogy a Magyar Honvédség tapasztalt katonái is részt vesznek a fejlesztésben, hiszen visszajelzéseiket folyamatosan eljuttatják a gyárba, és azok alapján dolgoznak tovább a mérnökök. Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere lesz - jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz.

Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere leszForrás: honvedelem.hu

Bozó Gábor, a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. vezérigazgatója elmondta: a magyar fejlesztésű kézilőfegyver családnak - a pisztolytól a géppuskáig bezárólag - hat tagja van.

 g9hsp pisztoly magyar fejlesztésű kézilőfegyverForrás: honvedelem.hu

Kiemelte: ezek a fegyverek teljesen magyar fegyverek, mindegyikben van olyan fejlesztés, amelynek szabadalmát is bejegyezték. A vezérigazgató azt mondta: bizakodóan néznek a jövőbe, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának támogatásával hosszú távon folytathatják majd a fejlesztést.

(A borítókép forrása: honvedelem.hu)