Kedvezőtlen hírek érkeztek Németországból

Hírek2022. okt. 6.MTI

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a német feldolgozóipar új megrendelései a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint.

Az ipar belföldi megrendelései sokkal nagyobb mértékben csökkentek mint a külföldiek, azon belül pedig elsősorban az euróövezeti megrendelések estek vissza.

A német feldolgozóipar megrendelései augusztusban szezonális és naptári kiigazítással 2,4 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest a várt 0,7 százalékos csökkenés helyett, a júliusi 1,9 százalékos havi növekedés után.

A német belföldi megrendelések augusztusban 3,4 százalékkal estek vissza az előző hónaphoz képest, a külföldi megrendelések pedig 1,7 százalékkal csökkentek. Az euróövezetből származó külföldi megrendelések 3,8 százalékkal, a világ többi részéből származó új megrendelések viszont jóval kisebb mértékben, 0,4 százalékkal csökkentek.

Az egy évvel korábbihoz képest augusztusban naptári kiigazítással 4,1 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett be a német iparvállalatokhoz, míg az előző hónapban, júliusban 11,0 százalék volt az éves csökkenés.

A magas energiaárak miatt óriási problémákkal küszködő német gazdaság helyzetéről ebben az elemzésünkben olvashat.