1600 milliárdnyi támogatás landolt a lakosságnál – de mit csináltak vele a háztartások?

Elemzések2022. okt. 6.HP

A kormányzati intézkedések közel 1600 milliárd forinttal növelték a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét 2022 első félévében. Ebből 1100 milliárdot a lakosság már elköltött, míg 500 milliárdot megtakarított. A többlet jövedelemből legtöbbet arányaiban a vendéglátásban és a nem szakosodott bolti vegyes kiskereskedelemben költöttek a háztartások.

A kormányzati intézkedések összesen közel 1600 milliárd forinttal növelték a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét 2022 első félévében az MNB elemzése alapján.

A 13. havi nyugdíj, a gyermeket nevelők személyi jövedelemadó visszatérítése, a 25 év alattiak adómentessége, az ágazati béremelések és a rendvédelmi dolgozókat megillető fegyverpénz összességében 1592 milliárd forinttal gazdagította a magyarokat.

Lakossági jövedelemnövelő intézkedések 2022 első félévében
Mennyi maradt?

A lakosság ebből az 1600 milliárd forintból már 1100 milliárd forintot elköltött.

Az 1600 milliárd 37 százaléka ment el a mindennapi kiadásokra, míg az egyszeri nagyobb kiadások közel 27 százalékot tettek ki. A háztartások az 1600 milliárd 4,4 százalékát a hitelek előtörlesztésére fordították, míg közel harmadát, avagy közel 500 milliárd forintot megtakarítottak.

A 2022. január-június között folyósított kifizetések felhasználásának megoszlása

Vendéglátás és kiskereskedelem

Az MNB adatai alapján a lakosság mindennapi kiadásai 2022. első félévében közel 600 milliárd forinttal haladták meg az elmúlt évek növekedési trendjét.

A többlet jövedelemből legtöbbet arányaiban a vendéglátásban és a nem szakosodott bolti vegyes kiskereskedelemben költöttek el.

A családok egyszeri nagyobb kiadásokra összességében több, mint 400 milliárd forintot fordítottak az első félévben. A jegybank számára elérhető adatokból azonban nem lehet különválasztani, hogy ezekből mennyit fordítottak beruházásra (új lakás vásárlás) és mennyit nagy összegű fogyasztásra (autó, nyaralás).

Dezinfláció

Az MNB inflációs jelentésében rámutat, A kormányzati juttatások több mint fele, vagyis az szja visszatérítés és a fegyverpénz egyszeri jellegű volt, így 2023-ban az ebből finanszírozott fogyasztás nem ismétlődik meg. Mindez hozzájárul az infláció mérséklődéséhez.

Megtakarítások

A háztartások közel 500 milliárd forintot takarítottak meg az első félév végéig kifizetett kormányzati juttatásokból. A készpénzállomány növekedése mellett a részesedés típusú befektetések, úgymint tőzsdei részvények, hazai befektetési alapok állománya emelkedett érdemben az MNB jelentése alapján.

Módszertan

A számításokhoz az MNB figyelembe vette egyrészt a NAV által közölt online pénztárgép adatokat, másrészt az MNB. 2022. júliusi szja visszatérítés felhasználására vonatkozó felmérését, melyet kivetített a teljes kifizetett transzfertömegre az első félévre vonatkozóan.

Az MNB megállapításainak robusztusságát igazolja, hogy a felmérés és az egyéb kontroll -és szakstatisztikák hasonló képet mutatnak.