Késhegyig menő harc az Európai Bizottság elnöki posztjáért

Hírek2019. jún. 30.MTI, Növekedés.hu

Legfrissebb sajtóértesülések szerint Franz Timmermans holland szocialista politikus kerülhet az Európai Bizottság élére, erről a G20 csúcstalálkozón állítólag német-francia egyezség születhetett.

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén - közölte egy bennfentes illetékes.

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Frans Timmermans, volt holland külügyminiszter, az európai szocialisták csúcsjelöltje

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán. A Reuters hírügynökség Frans Timmermans EB elnöki jelölésével kapcsolatban arról írt, hogy francia-német alku születhetett a G20 csúcstalálkozón.

Az európai vezető pozíciókra pályázó női jelöltek között található a dán Margrethe Vestager, a bizottság versenyjogi biztosa, a a bolgár Kristalina Georgieva a Világbank bolgár vezetője és Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter.

Az Európai Központi Bank elnöki posztjáról sajtóhírek szerint egyelőre nem esett szó. A Reuters információi szerint Angela Merkel német kancellár azt kérte, hogy erről később döntsenek. A hírügynökség szerint a franciák adhatnák az EKB új elnökét, ezért Francois Villeroy de Galhau francia jegybankelnök lehet esélyes, de mellette Erkki Liikanent, a finn jegybank elnökét is sokan befutónak tartják.