Két hajó összeütközött a Dunán: Hét halott, 21 eltűnt személyt még keresnek

Hírek2019. máj. 30.MTI

Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Heten meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt. Egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett a turistahajó, amelynek fedélzetén 35 ember tartózkodott. Győrfi Pál a sajtótájékoztatón hozzátette: hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A baleset pontosan 21:05-kor történt, míg a hatóságok 21:29-re kiérkeztek a helyszínre.

A teljes budapesti vizirendészeti állomány bevetésre került, összesen 15 hajóval keresik az eltűnteket. A keresésben a civilekkel együtt töb mint 200 személy vett részt.

A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.

A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes magyarországi szakaszán.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz. 

A Duna vize 10-15 fokos, az áradás miatt sodrása nagyon erős. Az eltűnteket éppen ezért már a folyó Budapesttől délre lévő szakaszán is keresik. Volt olyan személy, akit a Rákóczi hídtól délre 3 km-re találtak meg.

Reggeli sajtóhírek szerint 21 embert még keresnek, hét embert kórházba szállítottak. A kétfős magyar személyzet, a kapitány és a segédje az eltűntek között vannak.

Megtalálták a hajóbalesetben elsüllyedt hajó roncsát az M1 információi szerint, a roncs a Margit híd pillérétől három-négy méterre van a Duna mélyén. Még nem tudni, hogy mikor tudják kiemelni.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: három nagy kórház fogadja a dunai hajóbaleset sérültjeit. Az államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját.