Itt a gazdaságvédelmi akcióterv, a költségvetési hiány is csökkenni fog

Hírek2019. máj. 30.Növekedés.hu

13+1 intézkedést jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdaságvédelmi akcióterv keretében.

A magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben 5,3 százalék volt, a legmagasabb az Európai Unióban. Ugyanakkor az eurózónában, ezen belül Németországban a növekedés lassul, és e OECD szerint is lassulás várható. A magyar kormány ugyanakkor azt szeretné, ha erős növekedésünk megmaradna, legalább 2 százalékkal az EU átlaga fölött lenne a továbbiakban is.

A korábbiakban a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés volt a sikerágazat, a munkanélküliség 3,5 százalék lett, ami a rendszerváltás óta a legalacsonyabb szint. Érdemes volt a munkát terhelő adókat csökkenteni a korábbiakban, így ez most is folytatódik.

A 13+1 intézkedés:

  1. Július elsején 2 százalékponttal 19,5-ről 17,5 százalékra csökken a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó
  2. 13-ról 12 százalékra csökken a KIVA kisvállalkozói adó 2020. január elsejétől, ez 40 ezer vállalkozást érint
  3. Adóadminisztráció csökkentés, adóösszevonások, adók számának csökkentése. Megszűnik az EVA, miután a KATA és a KIVA jól bevált.
  4. Adóelőleg feltöltés eltörlése. Azok a cégek, akiknek ezt meg kellett tenni decemberig, nem kell a továbbiakban, csak a májusi adóbevallásban, így 5 hónapig náluk maradhat a pénz.
  5. A reklámadó kulcsát 0 százalékra csökkentik, 2022 végéig.
  6. 18-ról 5 százalékra csökken a turisztikai szállás áfa, de lesz egy 4 százalékos támogatási alap.
  7. Építőipar: a kistelepülésen megvalósuló lakóingatlan építésnél, felújításnál 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.
  8. Vállakozástámogatás: A munkásszállók építésének támogatását kiterjesztik a magántársaságokra is 2019 őszétől.
  9. Fejlesztési adókedvezmények határának csökkentése: 500 millió forint fölötti értékhatár fölött volt kedvezmény, 2020-től 200, ill. 400, 2021-től 100, ill. 200, 2022-től 50, ill. 100 millió lesz az értékhatár a kis-, illetve középvállalkozásra.
  10. A Garantiqa Hitelbiztosító 10 milliárdos tőkeemelése
  11. Mezőgazdaságban az agrárvállalkozási hitelgarancia növelése, 5 milliárdos tőkeemelés
  12. A magyarországi öntözés rendszerét kiegészítik, támogatják, az EU átlaghoz képest kevés az öntözött terület, 2020 és 30 között évente 17 milliárdot szánnak erre.
  13. Magyarországi kutatás és innováció megsegítése, jövőre 32 milliárddal emelik a K+F-re adandó pénzt, ami így 157 milliárd forint

  +1.  Stabilitás: csökkent az ország sérülékenysége, az adósságfinanszírozásban új lépések jönnek, ezen belül jún 3-tól jön a Magyar Állampapír Plusz, ami egyszerűbb, vonzóbb, mint az eddigi formák, egyúttal a lakossági jövedelem növelésének eszköze. A banki forgalmazás mellett postahivatalokban, lakástakarékpénztárak ügynökhálózaton belül is elérhető lesz.

Megkérdeztük Varga Mihályt, hogy az akcióterv idei költségvetésre gyakorolt kiadásnövelő hatásának finanszírozása megoldott-e. A miniszter elmondta, hogy idén csak a lépések kisebb hányada lép életbe, ennek megvan a fedezete részben a tervezettnél nagyobb gazdasági növekedés hatására, részben a 2018-ban megképzett tartalékokból.

A Növekedés.hu kérdésére, miszerint tervezik-e a költségvetési hiány csökkentését a gazdaságvédelmi intézkedések mellett, Varga Mihály azt válaszolta, hogy európai és világgazdasági lassulás esetén fontos a hiány minimalizálása és a tartalékok növelése, ezért a kormány úgy állítja össze a jövő évi költségvetést, hogy csökkenjen a hiány, sőt, a következő években akár ki is egyensúlyozódjon költségvetés, azaz megszűnjön a hiány. A gazdaságvédelmi akcióterv tehát nem borítja fel a költségvetést, egyrészt a remélt növekedés a bevételi oldalt is erősen növeli, másrészt igen óvatos lesz összességében a költségvetés mindkét tervezése.