Két sportesemény is halálos következményekkel járt a járvány során

Hírek2020. máj. 27.Növekedés.hu

Az Egyesült Királyság legnagyobb Covid-19 nyomkövető projektjét vezető tudós szerint két, márciusban tartott nagy sporteseménynek halálos következményei voltak.

A többmillió önkéntestől begyűjtött adatok azt mutatták, hogy koronavírus gócpontok alakultak ki nem sokkal a Cheltenham-i Lóverseny Fesztivál és a Liverpool Atletico Madrid elleni Bajnokok Ligája mérkőzése után.

Tim Spector professzor szerint a helyi esetek száma többszörösére emelkedett. Márciusban a sportélet még nem állt le az Egyesült Királyságban a koronavírus veszély ellenére, noha egyes más európai országokban ekkor már vagy nézők nélkül rendezték a hasonló sporteseményeket, vagy egyáltalán nem tartották meg azokat.

A sportvezetők Boris Johnson miniszterelnök március elején tett kijelentésére alapoztak, miszerint az embereknek

amennyire lehetséges, a szokásos módon kell élniük az életüket.

Angliában és Skóciában is megtartották az aktuális meccseket március első hétvégén, ezen kívül öt különböző lóversenyt és Twickenhamben rögbi meccset is rendeztek Anglia és Wales között. Az utóbbira személyesen maga a miniszterelnök is ellátogatott.

Más országokban nem ez volt a helyzet. Ekkorra már lefújták a Dublinban esedékes az rögbi meccset, a Forma 1-es kínai Grand Prix-t és a vírusok által sújtott Észak-Olaszországban esedékes összes labdarúgó-mérkőzést.

Az Egyesült Királyság kormányának álláspontja azonban változatlan maradt. 24 órával azelőtt, hogy március 10-én Cheltenhamben megkezdődött 250 000 néző részvételével a fesztivál, Oliver Dowden kulturális miniszter visszautasította az egyre erősödő igényt, amely a tömeges szabadtéri rendezvények betiltását követelte.

A BBC-nek azt nyilatkozta, hogy

nincs olyan ok, ami miatt az emberek ne vehessenek részt ilyen rendezvényeken.

Tim Spector, a londoni King’s College professzora szerint viszont

ez a döntés valószínűleg hozzájárult sokak idő előtti halálához.

A BBC Radio 4 File on 4 című műsorának március utolsó heti adásában közzétett adatok szerint többek között Liverpoolban és Cheltenhamben regisztrálták a legtöbb koronavírus-gyanús esetet. A tanulmány szerint a 20 és 69 év közötti lakosság 5-6 százaléka mutatott tüneteket ebben a két régióban.

Melanie Finn ír újságíró felidézte azt a szembeszökő különbséget, amelyet az Ír-tenger két partján tapasztalt, mikor Dublinból a Cheltenham Lóversenyre utazott.

Addigra nálunk már lefújták a Szent Patrik-napi ünnepségeket.

- mondta.

Ehhez képest a Cheltenhambe ellátogató lóversenykedvelők azt gondolták, hogy az Egyesült Királyság kormánya bizonyára törölte volna az eseményt, ha úgy gondolja, hogy az nem biztonságos.

Beszámolója szerint az emberek figyelmen kívül hagyták a legalapvetőbb biztonsági szabályokat is:

Olyan volt, mintha a Római Birodalom utolsó napjai lennének, az emberek úgy voltak vele, hogy ha már egyszer nyitva van, akkor buliznak egy jót.

Egy hétre rá jelentkeztek nála a koronavírus tünetei, majd két hetet kellett kihagynia a munkából.

A Jockey Club korábban megvédte a fesztivál megtartásáról szóló döntést. Amint azt április 2-án a Guardiannak elmondták, a kormány és a tudományos szakértők "világos és naprakész útmutatásait" követtékHozzátették:

Követtük a legfrissebb közegészségügyi ajánlásokat és egy sor további higiéniai intézkedést is megtettünk, többek között kihelyeztünk több száz kéztisztító-folyadék adagolót és extra mosdót.

A fesztivál második napján, március 11-én, az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust.

Aznap késő este a Liverpool Bajnokok Ligája labdarúgó-mérkőzésen az Anfield Road-on fogadta az Atletico Madridot.

Mintegy 3000 vendégszurkolónak megengedték, hogy elutazzanak Liverpoolba, ott bárokba és éttermekbe látogassanak, annak ellenére, hogy Madridban volt a járvány spanyolországi epicentruma, és ebben az időszakban ott regisztrálták az országban az igazolt esetek csaknem felét.

Joel Rookwood Liverpool szurkoló, aki nyolc hetet töltött betegen, úgy gondolja, hogy aznap este fertőződött meg, és emlékeztetett arra, hogy a gólok után a nézők teljesen megfeledkeztek a fertőzés kockázatáról.

Ritkán tapasztalni ennyire „testközeli” ünneplést, mondta. Az emberek egymás hegyén-hátán ugráltak.

A Liverpool szurkolói csoportja, a Spirit of Shankly szóvivője elmondta, hogy két nappal a meccs előtt az önkormányzat által szervezett megbeszélésen aggodalmukat fejezték ki a madridi szurkolók érkezése miatt, de azt mondták nekik, hogy a mérkőzést a kormány útmutatásának megfelelően rendezik meg.

A Liverpool FC egyoldalúan nem tudta volna lefújni a meccset hiszen a tét a Bajnokok Ligája negyeddöntőbe veló kerülés volt. Ezt a döntést csak a versenysorozatot szervező UEFA hozhatta volna meg.

Spector professzor elmondta:

Véleményem szerint a sporteseményeket már legalább egy héttel korábban törölni kellett volna, mert azok olyan megbetegedésekhez és halálesetekhez vezethettek, amelyek egyébként nem történtek volna meg.

A kormány közleményében ugyanakkor kijelentette:

Számtalan tényező befolyásolhatja egy adott területen belül az esetek számát, ilyenek például a népsűrűség, az életkor, az általános egészségi állapot és a terület elhelyezkedése a járványgörbén.