ITM: Újra a járványhelyzet előtti szinten az álláskeresők száma  

HR2021. aug. 2.Növekedés.hu

Augusztus elejére 259 ezerre csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma Magyarországon, a tavaly nyári mélypont óta ez közel 120 ezer fős mérséklődést jelent.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, legutóbb 2020 januárjában, a vírusválság előtt állt ilyen alacsonyan a meghatározó jelentőségű munkaerő-piaci mutató.

2010 óta az akkori 12 százalékosról harmadára csökkent a munkanélküliségi ráta.

A Központi Statisztikai Hivatal múlt heti adatközlése szerint júniusra korábban sosem látott mértéket ért el, a 4,7 millió főt közelítette a hazai foglalkoztatás. Rekordmagasságba emelkedett az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma is Magyarországon - olvasható az ITM közleményében.

A 4 százalékos munkanélküliségi ráta változatlanul az egyik legalacsonyabb adat az Európai Unióban.

Az Eurostat idei első negyedéves összegzése szerinti 77,7 százalékos foglalkoztatási szinttel Magyarország a tagállami rangsor hatodik helyét foglalja el, mintegy hat százalékponttal múlva felül az uniós átlagot.

A rendszerváltozás óta nem tapasztalt erősségű mutató lényegében a teljes foglalkoztatáshoz közeli állapotnak felel meg. A nemzetközi összehasonlító adatok alapján a 20-64 éves munkaerő-állományból Magyarországnál csak Hollandiában, Svédországban, Csehországban, Észtországban és Németországban dolgoznak többen.

Az EU-ban júniusban 7,1 százalékos volt a munkanélküliség, 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint májusban, illetve, mint tavaly júniusban.

Magyarország a hatodik legjobb helyezést érte el az uniós rangsorban, 4 százalékos munkanélküliségi rátájával. Ennél csak Lengyelország, Málta, Hollandia, Németország és Csehország regisztrált jobb adatot - az Eurostat adatai szerint.