Kevesebb a belföldi turista, de ezt bőven ellensúlyozza a külföldiek visszatérése

Hírek2022. szept. 6.MTI, Növekedés.hu

A belföldi turisták álatal eltöltött vendégéjszakák száma júliusban 10 százalékkal csökkent a tavalyi nagyon magas bázishoz képest, de a külföldi vendégek 125 százalékos növekedést mutattak - derül ki a KSH adataiból.

Júliusban az egy évvel korábbinál 16,9 százalékkal több, 1,319 millió vendég 14,6 százalékkal több, 3,758 millió éjszakára szállt meg a magyarországi szálláshelyeken. Júliusban 122,2 százalékkal több külföldi vendég 118 százalékkal több éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Abelföldi vendégek száma - elsősorban a tavalyi magas bázis következtében - 8,9 százalékkal, a vendégéjszakák száma 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adataiból.

A szálláshelyekre érkezett 493 ezer külföldi vendég összesen 1,375 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63 százalékát szállodákban töltötték, ahol 125,6 százalékos volt a növekedés tavaly júliushoz mérten.

A belföldi vendégszám 827 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,384 millió volt. Az éjszakák 58 százalékát szállodákban töltötték el.

Az év első hét hónapjában 40,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, a külföldiek csaknem háromszor annyi, 189,6 százalékkal, a belföldiek 55,3 százalékkal több éjszakára szálltak meg, mint a múlt év azonos időszakában.

A forgalom emelkedése és az árak drágulás ellenére a szállodák jövedelmezősége jelentősen eshet a járvány előtti szinthez képest a turisztikai szektor szereplői szerint.

A legnagyobb teher a szállodák számára az energiaárak növekedése. A munkaerőhiány miatt is folyamatos béremelésekkel kell számolni,  béremelések mértéke is jelentős volt a szektorban.

Jó hír lehet ugyanakkor, hogy a külföldi turisták stabilan visszatértek, am látszódik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmán is, júliusban 1 millió 300 ezer  fő volt, elérte a járvány előtti szint 80 százalékát.