Megnyílt Fajó János: „A Gép Forog…” c. kiállítása

Hírek2020. feb. 11.Növekedés.hu

Február 6-tól látogatható a Fajó János (1937-2018) Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából összeállított különleges válogatás az Ybl Budai Kreatív Házban.

Kaiser Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy

Fajó Jánosnak ez az első, a 2018-ban bekövetkezett halála utáni kiállítása, amely óriási megtiszteltetést és egyben felelősséget is jelent a ház számára.

Ezután Sárvári Zita, a tárlat kurátora mesélt a kiállítás létrejöttéről. Megköszönte a Fajó Alapítványnak, hogy segítettek beszerezni az alkotásokat, valamint hozzátette, hogy

jelen kiállítás azért is egyedülálló, mert most olyan művek is bemutatásra kerülnek, melyek korábban hosszú éveken át a műterem mélyén hevertek.

Ilyen alkotás például az a négy szobor, melyeknek Fajó sosem készítette el további variációit, meghagyta őket eredeti formájukban.

Sárvári Zita szerint a művész szinte minden műve lüktet és pulzál, alkotásai egyszerűen belakják a teret. Fajó János, akit méltán neveznek Kassák Lajos szellemi örökösének is, a magyar konstruktív geometrikus művészet egyik legfontosabb képviselője volt. Alkotásait erős gondolatiság jellemzi, odavonzzák a tekintetet és határok nélküli, teoretikus időutazásra invitálnak. Egy olyan kalandra, amelyben megpróbáljuk megfejteni az egymásba futó és egymásra épülő formákat, ábrákat, jeleket.

Fajó János formai kísérletei grafikai munkák, szitanyomatok, festmények, fali objektek és szobrok formájában maradtak ránk.

A Sárvári Zita kurátor alapos munkája nyomán az Ybl Budai Kreatív Házban megvalósuló kiállítás Fajó tipikus formáinak evolúciójára is jó példával szolgál, eltérő médiumokon keresztül vezeti le, hogyan manifesztálódhat több különböző módon viselkedő anyagban ugyanaz a forma. A művész kitartó, több évtizedes munkássága alatt egyedülálló szigorral kutatta az empirikus és geometriai jelenségeket.

Ismétlődő elemekből álló struktúrákkal és azok variációival foglalkozott széleskörű művészeti munkásságában. 

Fajó elkötelezetten hitt a művész és a művészet szabadságában, amely szemlélet alkotásaiból is játékosan, cinkosan kacsint ki ránk. A geometrikus tradíciók és a konstruktivizmus elvei alapozták meg munkásságát, de hatással volt rá az op-art, a minimal art és az „új geometria” is. Alkotásai békés harmóniát, optimizmust sugároznak, a letisztult, derűs színek és a pontosan megszerkesztett vonások pedig igazi összhangot teremtenek, miközben szabad asszociációra buzdítják a nézőt. 

Fajó János posztumusz tárlata 2020. március 8-ig ingyenesen megtekinthető az Ybl Budai Kreatív Házban!