Kibővül a lengyel munkavállalói nyugdíjprogram

Hírek2019. dec. 30.Növekedés.hu

Az egyéni számlákra a munkáltató és az állam is rendszeresen befizet.

Lengyelország a tavalyi évben indította el új önkéntes, a munkáltató által támogatott nyugdíjprogramját – olvasható a polskieradio.pl hírportálon. Az Alkalmazotti Nyugdíj Tőke Program (PPK) célja, hogy az állampolgárok nyugdíjkori megtakarításainak növelésére további lehetőséget nyújtson. 

Első lépésben az új rendszer a legalább 250 főt foglalkoztató vállalatok körében indult el. A közelgő új évben bevonják a programba a legalább 50 főt alkalmazó szervezeteteket is. 

A PPK tavaly novemberben indult el, miután a lengyel köztársasági elnök a vonatkozó törvényt aláírta. Andrzej Duda akkor kijelentette:

bízik abban, hogy a munkáltatók által támogatott nyugdíjprogram segíteni fog a jövendő nyugdíjasainak anyagi helyzetén és egyidejűleg további tőkét juttat gazdaságfejlesztésre. 

A PPK programot felügyelő állami beruházási szervezet, a Lengyel Fejlesztési Alap (PFR) vezérigazgatója, Paweł Borys szerint a program várhatóan 7–8 millió fő részvételére számíthat.

December közepéig 1,3 millió munkavállaló csatlakozott, ami az érintett vállalatok létszámának 41 százalékát képviseli. 

A PPK szabályai szerint alkalmazottak egyéni nyugdíjszámlát nyithatnak, amelyre havi bruttó munkabérük legalább 2 százalékát be kell fizetniük. A munkáltató havonta legalább az érintett személy bruttó bérének 1,5 százalékával, az állam pedig évi 240 zlotyval (közel 19 ezer forinttal) járul hozzá a számla gyarapodásához.  A számla megnyitását az állam 250 zlotyval támogatja. 

Az új rendszer szakaszosan lép életbe és 2021 január 1-jén válik teljessé.