Kiderült, melyek a legelőnyösebb országok a nemzetközi diákok számára

Hírek2021. feb. 27.B.F.

Az Egyesült Államok a legjobb választás, ha valaki külföldön szeretne tanulni. A toplista második helyre Ausztrália, a harmadik helyre az Egyesült Királyság került - derül ki a CEOWorld vállalatvezetői magazin összeállításából. Magyarország bekerült a legjobb húsz közé: a 18. helyet sikerült megszereznünk.

A külföldi továbbtanulás a végzettség megszerzésén túl még számtalan előnnyel járhat: megismerhetjük az adott ország kultúráját, tanuljuk az ismeretlen nyelvet, de jobb karrierlehetőségek és szabadidős tevékenységek is várhatnak ránk.

Ha a külföldi tanulással kapcsolatban már körvonalazódott a terv, akkor jön csak a neheze: kiválasztani az országot. Ebben segít a CEOWorld vállalatvezetői magazin rangsora, amelyben összeállították a nemzetközi hallgatók számára legelőnyösebb célállomások listáját.

A lista alapján az Egyesült Államok a legjobb döntés, ha külföldön tanulnánk, de Ausztrália (2.) és az Egyesült Királyság (3.) sem marad le sokkal a toplistán. A top tízben Kanada (4.), Franciaország, (5.) Németország (6.), Svájc (7.), Japán (8.), Oroszország (9.) és Kína (10.) foglal helyet.

Magyarország a 18. helyet szerezte meg. Lengyelország (13.) előttünk végzett, de például Ausztriát (19.) már épphogy, de megelőztük, Csehország pedig a 31. helyet szerezte meg. A V4-ek közül egyedül Szlovákia nem szerepel a ranglistán.

A rangsor 11 egyformán súlyozott mutató alapján készült. Vizsgálták többek között az oktatási rendszert, a magasabb színvonalú oktatáshoz való hozzáférést, a kutatóintézetek számát, az egyetemi pénzügyi támogatást, a szakirányú szakértelmet, az ipari összekapcsoltságot, hogy a felsőoktatási intézmények a különböző globális rangsorokban hogyan teljesítenek és a hallgatói és a tanulmányok utáni vízum kérdéskörét. A felmérést 2020. december 12. és 2021. január 20. között végezték.

A top 20-as rangsor ezek alapján így néz ki:

Helyezés

Ország

1

Egyesült Államok

2

Ausztrália

3

Egyesült Királyság

4

Kanada

5

Franciaország

6

Németország

7

Svájc

8

Japán

9

Oroszország

10

Kína

11

Hollandia

12

Új-Zéland

13

Lengyelország

14

Egyesült Arab Emírségek

15

Svédország

16

Finnország

17

Norvégia

18

Magyarország

19

Ausztria

20

Olaszország

A teljes lista ITT tekinthető meg.