Ön tudta, melyik Európa legrégebbi egyeteme?

Hírek2020. dec. 16.Növekedés.hu

A legtöbb európai egyetem nagy múltra tekint vissza. Bizonyos esetekben működésük kezdete több száz évvel ezelőttre tehető. A CEOWORLD Magazine összegyűjtötte Európa legrégebbi egyetemeit.

1. Bolognai Egyetem 

A Bolognai Egyetemet 1088-ban alapította egy olasz jogász. Ez a világ legrégebbi egyeteme, valamint Olaszország és Európa egyik legrangosabb tudományos intézménye. 11 iskolájában több mint 86 000 tanulót képez.

2. Oxfordi Egyetem

Az Oxfordi Egyetemet 1096-ban alapították, 1167-ben indult meg rohamosan a fejlődése, amikor II. Henrik megtiltotta az angol hallgatóknak a párizsi egyetemen való részvételt. Az Oxfordi Egyetem a világ második legrégebbi, folyamatosan működő egyeteme. Az Egyesült Királyság összesen 28 miniszterelnökét oktatták itt, valamint számos állam- és kormányfő volt az egyetem diákja, például Margaret Thatcher, Tony Blair és Boris Johnson is.

3. Cambridge-i Egyetem

A Cambridge-i Egyetem a világ négy legrégebbi egyetemének egyike. Bár 1209-ben alapították, hivatalos megalapításának inkább azt tekinthetjük, amikor 1231-ben III. Henriktől jogi védettséget és néhány adó alól mentességet kapott. A 2019/20-as tanévre több mint 19 000 hallgató jelentkezett, de ebből csak 3528 hallgatót vettek fel az intézménybe.

4. Salamancai Egyetem 

A Salamancai Egyetem egy spanyol felsőoktatási intézet és Salamanca városában található, Madridtól nyugatra. 1134-ben alapították, de hivatalos alapítólevelét csak 1218-ban kapta meg IX. Alfonztól. Ez a világ harmadik legrégebbi, még mindig működő egyeteme. Manapság Spanyolország legmagasabb rangú egyeteme a más régiókból érkező hallgatók száma alapján. Híres még a nem anyanyelvűeknek szóló spanyol kurzusairól, amelyek évente több mint kétezer külföldi hallgatót vonzanak.

5. Padovai Egyetem

Az olasz egyetem Padova városában található, és 1222-ben alapították bolognai diákok és tanárok egy csoportja. Ez a világ ötödik legrégebbi egyeteme, ami még mindig működik. A Padovai Egyetem volt az a hely, ahol az olyan csillagászok, mint Galileo és Kopernikusz tanulmányozták az eget.

6. Coimbrai Egyetem

Portugália első egyetemét 1290-ben alapították. Eleinte Lisszabonban működött, majd 1308-ban átkerült Coimbrába. Az egyetem 1537-ben költözött át a palotába. 2013-ban az Unesco felvette az egyetemet a világörökségi listájára.

7. Bécsi Egyetem

A bécsi egyetemet 1365-ben IV. Rudolf osztrák herceg alapította. Manapság Ausztria legnagyobb oktatási intézménye, 90 ezer hallható jár ide. Bölcsészettudományi programjai messze földön híresek. Néhány híres tudós, aki a bécsi egyetemen tanított: Karl Popper, Theodor W. Adorno, Alexander Van der Bellen, Manfred Bietak, Theodor Billroth, Ludwig Boltzmann, Ulrich Brand és Franz Brentano.

8. Heidelbergi Egyetem 

Az egyetemet 1386-ban I. Rupert alapította Heidelberg kisvárosában, Németországban. Az 1386-os évtől kezdve négy fakultáson folyt az oktatás (teológia, jog, orvostudomány, filozófia), és csak 1890-ben indult el ötödikként az önálló természettudományi fakultás. Az egyetem első rektora a holland Marsilius von Inghen volt. Érdemes megemlíteni, hogy az első professzorok Párizsból és Prágából érkeztek tanítani.

9. Uppsalai Egyetem

Az Uppsalai Egyetemet 1477-ben alapították a svédországi Uppsalában, és ez Skandinávia legrégibb felsőoktatási központja. Működése kezdetén az egyetemnek csak 50 hallgatója volt. Manapság az egyetemnek több mint 40 ezer hallgatója van és közel 5000 tanár és kutató dolgozik itt.

10. Koppenhágai Egyetem

A Koppenhágai Egyetem Dánia legrégebbi és legnagyobb egyeteme és kutatóintézete. 1479-ben alapították, 39 ezer hallgatója és több mint 5 ezer kutatója van. Az egyetemnek több kampusza van Koppenhága területén és környékén, közülük a legrégebbi a belvárosban.