Kiderült, mennyire elégedettek és boldogok a magyarok

Hírek2019. nov. 10.Sz.A.

A belgák, a hollandok és az osztrákok érzik magukat a legboldogabbnak az Eurostat felmérése szerint. Magyarország már majdnem eléri az uniós átlagot, a sor végén Bulgária és Lettország áll.

A belgák, a hollandok, az osztrákok és a finnek a legboldogabbak az Eurónai Unióban: arra a kérdésre, hogy "milyen gyakran érezte magát boldognak az elmúlt négy hétben" a felmérésben résztvevők 76 százaléka válaszolt úgy, hogy "mindig" vagy a "majdnem mindig". A 16 év felettiek körében készült felmérés szerint az európaiak 14 százaléka mondta azt, hogy mindig boldognak érezte magát, míg 48 százalék az idő nagyobb részében érezte magát boldognak.

A megkérdezettek 12 százaléka ritkán, két százalék pedig soha nem érzett boldogságot egy hónap alatt - derül ki az Eurostat, felméréséből. Mindez javulást jelent a 2013-as adatokhoz képest, amikor a boldog emberek aránya két százalékponttal alacsonyabb volt.

boldogság az EU-ban

A lista elején álló országokban 76 százalék volt azok aránya, akik az elmúlt hónapban leginkább boldognak érezték magukat. A lista végén Bulgária, Horvátország és Lettország, utóbbi mindössze 31 százalékkal, ami az uniós átlag mindössze fele. 

Lettországban a megkérdezettek 28 százaléka állította, hogy nagyon ritkán vagy soha nem volt boldog.

Egy másik, az elégedettséget mérő felmérésben a legnagyobb javulást 2013-hoz képest Bulgáriában és Cipruson mérték az Eurostat munkatársai, aki az általános - ezen belül pedig a pénzügyi és magánéleti - elégedettségi szintet nézték.

Ezen a listán Ausztria és Finnország vezet, Magyarország hátulról a hetedik helyen áll - 2013 óta javuló aránnyal.

A legrosszabb elégedettségi szintet Görögországban, Horvátországban, Litvániában és Bulgáriában mérték, Litvániában volt a legnagyobb a visszaesés. Az elégedettségi szint javulásában leginkább a jobb pénzügyi környezet játszik szerepet.