Kijev polgármestere: az ukrán fővárosban "horror" lett az élet

Hírek2022. márc. 4.MTI - Bálint Marcell, Berlin

Dicsőség lenne meghalni a hazáért - mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban "horror" lett az élet.

A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban.

Kifejtette, hogy a legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott.

Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. Az egész egy "horror" - mondta a kijevi polgármester.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt logisztikai centrumban Kijevben 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Elmondta: soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát, de így van ezzel a többi kijevi is.

Így például a napokban találkozott egy hegedűművésszel, egy sebésszel és egy színházi szakemberrel, akik szakmájukat feladva beálltak harcolni.

Hangszer, szike vagy szövegkönyv helyett "gépkarabély van a kezükben", de "nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat" - emelte ki Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy Kijev védői a szabadságért, a demokráciáért és az európai értékekért is harcolnak.

A bokszlegenda kiemelte: ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség.

Az 50 éves polgármester öccse, Volodimir Klicsko - kétszeres nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok - hozzátette, hogy

a legrosszabbak az éjszakák, mert akkor a legintenzívebb az orosz ágyúzás.

Ukrán katona megy egy orosz légicsapásban kigyulladt logisztikai centrum előtt Kijevben 2022. március 3-án. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Rámutatott, hogy mindez nem valami távoli térségben, a német nézőktől idegen világban történik, hanem Németországtól alig néhány óra alatt megtehető távolságra.

A 45 éves volt sportoló felidézte, hogy 2018-ban éppen Kijevben tartották a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, 2012-ben pedig Ukrajna Lengyelországgal közösen rendezte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, és ezekre az eseményekre is "sok barátunk jött el szerte a világból".

Az ukránok barátainak most is ki kell állniuk az ország mellett, és meg kell szakítaniuk az együttműködést Oroszországgal, különben nagyon nehéz sorsra jut Ukrajna

- mondta Volodimir Klicsko.