Ukrajnában már megszületett a nemzeti hős, Kijev szelleme

Elemzések2022. feb. 28.D.J.

Egy MiG pilótáról azt híresztelik, hogy egyetlen este alatt hat orosz gépet lőtt ki. Ám valószínűleg nem is létezik.

Az orosz sajtó nem is tálalhatja háborúként az ukrán konfliktust. Hivatalosan különleges katonai műveletek zajlanak a szomszédos országban. Közben az ukrán valóság napról napra egyre véresebbé válik. A kijevi vezetés pedig ahogy zajlanak a hadi cselekmények egyre több hősi ellenállóról ad számot.

Az egyikük például az ukrajnai Herszon kikötővárosában áldozta fel magát. Amikor közeledtek az orosz csapatok, a védelmi erők már csak az egyik kulcsfontosságú híd felrobbantásával tudták feltartóztatni a támadókat. Ám mire jött a felismerés már nem volt idő a távoli robbantásra, ezért az egyik katona Vitalij Vologyimirovics Szkakun a hidat magával együtt repítette a levegőbe.

A hősi tengerészgyalogos azóta az ellenállás egyik jelképe lett.

Vitalij Vologyimirovics Szkakun, a hőssé avatott ukrán katona

Épp úgy, mint az aprócska Kígyó-sziget védői, akik nem voltak hajlandóak letenni a fegyvert. Az őket fenyegető orosz hadihajót inkább elküldték a fenébe, még úgy is hogy sejthették: ez a biztos halált jelenti.

A Kígyó-szigeti incidensről hangfelvétel is készült, de vannak történetek, amelyek úgy terjedtek el a világhálón, hogy nem tudni, van-e bármi valós alapjuk, vagy csak a háborús propaganda gépezet keltette őket életre.

A városi legendák közül a legnépszerűbbek egy MiG-29-es pilótáról szólnak, aki a háború első éjszakáján állítólag hat orosz repülőt szedett le az égről. A közösségi hálókon Kijev szellemének nevezték el. Több felvétel is készült, ahogy az ukrán főváros felett egy MiG vadászgép repked.

Többen ezt már úgy tálalták, mintha mindez bizonyíték lenne az ászpilóta létezésére.

A legendagyártás innentől gyorsan beindult. Képek, címerek készültek a nagy hősről, majd egy videó is felkerült a Youtube-ra ahol látszott, amint a gépe leszed egy orosz repülőt.

Ez utóbbiról hamar kiderült, hogy nem valós felvétel, csupán egy élethű animáció.

Kijev szellemének készült "rajongói címer" (Forrás: reddit)

Eleinte a hivatalos ukrán kommunikáció nem igen emlegette a főváros titokzatos védőjét, ezért valószínű, hogy nem a helyi propaganda-gyár találta ki, hanem az internet népének lódult meg a fantáziája. Egy egész kicsi esély még arra is van, hogy mindennek van némi valóságalapja, bár erre nagy összeget azért nem tennénk. A háború első éjszakáján az ukránok állítása szerint hét gépet szedtek le az égről.

Ez azt jelentené, hogy ebből egy híján mindet egyetlen MiG pilóta intézte el.

Mindenesetre, ahogy Kijev szellemének a népszerűsége nőtt már a politikusok is elkezdték emlegetni. Mint például Ukrajna uniós nagykövete, Mykola Tochytskyi, aki kész tényként tálalta a létezését.

Közben a tűzre öntött némi olajat a volt ukrán elnök Petro Olekszijovics Porosenko is, aki megerősítette, hogy Kijev szelleme egy valódi személy, bár ezt a bejelentést a nemzetközi elemzők nem érezték túl meggyőzőnek.

Bár aligha létezik mégis fontos feladatot látott el: a közösségi oldalakon lévő bejegyzések alapján némi reményt adott a civil lakosságnak.

Ugyan inkább szarkasztikusan, de szombaton az Ukrán Szárazföldi Erők Facebook oldalán is utaltak Kijev szellemére. Közzétettek egy rövid videót egy rakétavetős katonáról, ezzel a megjegyzéssel:

Foglalók, nem volt elég Kijev szelleme? Akkor itt a tank exterminátor!