Kína és az EU tárgyalásokat kezd az elektromos autók vámjáról

Hírek2024. jún. 23.Fellegi Tamás

Kína és az Európai Unió megegyezett, hogy tárgyalásokat kezdenek a kínai elektromos autók vámjáról, így jó esély van, hogy nem az EU által egyoldalúan megállapított vámomtételek kerülnek bevezetésre, hanem valamilyen kompromisszum alakulhat ki.

A kínai kereskedelmi miniszter és az EU kereskedelmi megbízottja videókonferenciát tartottak szombaton a pekingi kereskedelmi minisztérium közleménye szerint, melyről a Bloomberg számolt be. Megállapodtak a tárgyalások megkezdéséről, részleteket azonban nem közöltek.

Európai vámemelés

Az Európai Unió nemrég jelezte, hogy akár 48 százalékos szintig terjedő vámokat vezethet be a Kínából behozott elektromos autókra, amire Kína érzékenyen regált.

Az EU arra hivatkozott, hogy alaposan megvizsgálta, milyen bújtatott állami támogatásokhoz vagy egyéb kedvezményekhez juthatnak a kínai gyártók, melyek indokolatlan versenyelőnyhöz juttatjatják őket az európai piacon.

Német közvetítés

A tárgyalásokról szóló megállapodást megelőzte a német alkancellár, Robert Habeck kínai látogatása, melynek során találkozott a kínai kereskedelmi miniszterrel, és jelezte, hogy Európa hajlandó a tárgyalásokra.

A tárgyalásokról való megállapodás után Habeck Sanghajban nyilatkozott a sajtó képviselőinek, és elmondta, hogy körültekintően kell eljárni: most tesznek egy első lépést, melyet sok másiknak kell követnie.

Eddig ez az első lépés is lehetetlennek látszott, így most nagy előrelépést jelent, hogy sikerüljön elkerülni egy esetleges vámháborút.

Németországot különösen érzékenyen érintené, ha a Kínában az európai autókat, különösen a még mindig népszerű német gyártmányú belső égésű motorral szerelt járműveket sújtanák vámokkal viszonzásképpen.