Nem is gondolná, hogy Európa ilyen egzotikus tud lenni - ezt a szigetet látni kell

Utazás2024. jún. 23.Áldott Rebeka
A rovat támogatója:

A sziget, ami egész évben maga a földi paradicsom, Tenerife télen-nyáron kellemes hőmérséklettel, káprázatos természettel és szívélyes fogadtatással várja a kikapcsolódni vágyókat.

Tenerife hivatalosan Európához tartozik, mégis úgy érezhetjük, mintha egy külön világba érkeznénk meg. Az úticélunk a Kanári-szigetek legnagyobbika, a maga 2034 négyzetkilométerével.

Nem szabad, hogy a sziget mérete megtévesszen minket, mert a fél Veszprém megye méretű Tenerifén található Spanyolország legmagasabb hegye, a Teide (3715 m) is. Ha meg szeretnénk hódítani a vulkán legmagasabb pontját, akkor jó előre meg kell kezdeni a szervezést, mert kizárólag külön engedéllyel és időponttal juthatunk fel. A Teide ezenfelül számos rövidebb túra- és libegőútvonallal várja a kirándulókat, amelyeket az engedély hiányában is bátran látogathatunk.

Tenerife székhelye, Santa-Cruz de Tenerife, a sziget északi részén fekszik. A kikötővárosban folyton pezseg az élet, helyi különlegességeket kínáló piacok és éttermek sokaságában hagyhatják maguk mögött a hétköznapjaikat a turisták.

Santa-Cruz de Tenerife külsőbb területén mintha megállt volna az idő, jellegzetes spanyol kis villák és parkok szegélyzik az utcákat. Tovább fokozza az élményt, hogy a környék egészét a frissen nyíló virágok illata lengi körül. Ha ez nem lenne elég, hogy már az első nap elfelejtsük a budapesti lét olykor mogorva valóságát, a vakációnk minden reggele, a szomszédos, kissé későn kelő, arapapagáj köszöntésével indult.

A Kanári-szigetek legelső városa is Tenerifén található, a San Cristóbal de La Laguna, amit az UNESCO világörökségének részévé nyilvánítottak. A város szintén a sziget északi részén fekszik, és Santa Cruz de Tenerifétől csupán 15 percre található. Az óváros színes, gyarmati stílusú épületei között sétálva szinte eggyé válhatunk a történelemmel.

Ha pedig a sziget természeti szépségét szeretnénk felfedezni, akkor a Santa Cruz de Tenerifétől 30 percre fekvő Anaga nemzeti parkot érdemes meglátogatni. Ez a kacskaringós, mély szakadékokkal teli vidék méltán lett Tenerife egyik legnépszerűbb túraútvonala. A kirándulók igazi kincsként tarták számon a hegység felhőkbe burkolódzó erdeit.

A sziget nyugati részén található az egyik legkedveltebb üdülőváros, Puerto de la Cruz. Itt és a környező városokban is lélegzetelállító strandok várják a csobbanni vágyókat. Ha nem vonz minket a fürdőzés, akkor sem fogunk unatkozni Puerto de la Cruzban, ahonnan akár órákig csodálhatjuk az Atlanti-óceán végtelenjét.

A Puerto de la Cruzban eltöltött pihentető órák után érdemes gyalog útra kelni a Mirador de los Roques kilátópontjához. A körülbelül egyórás sétát végig a part mentén, feketehomokos strandok között tehetjük meg. A gyönyörű kilátás miatt szinte elrepül a távolság nagy része, az utolsó méterekre viszont tartalékolnunk kell az energiánkat, mert a parttól távolodva, meredek utcákon vezet az utunk. A páratlan panoráma szinte azonnal kárpótolja a megfáradt kirándulókat.

A sziget burjánzó növényvilága, és a helyiek kedvessége azonnal elfeledteti velünk a közel 6 órás repülőutat. Budapestről a Wizz Air és a Ryanair is indít közvetlen járatokat Tenerife déli repterére. Érdemes időben megtervezni az utazásunkat, mert akár 60-70 ezer forintért is lecsaphatunk a repjegyekre.

Tenerife kiválóan körbejárható akár autóval, akár a helyi buszokkal. Egy kisautó bérlése három napra körülbelül 13-20 ezer forint között mozog. Míg a buszokra a 24 órás jegy átszámolva 4 ezer forint, amellyel korlátlanul utazhatunk.