Kína új védelmi miniszterének első útja Putyinhoz vezetett

Hírek2023. ápr. 16.MTI

Munkamegbeszélésen fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Li Sang-fut, a kínai államtanács tagját, védelmi minisztert - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy Kína új védelmi minisztere április 16-18-án Oroszországba látogat és hogy ez lesz első külföldi útja a posztra történt kinevezése után.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Putyin a találkozón, amelyen jelen volt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is, sikeresnek és sokrétűnek minősítette a Moszkva és Peking közötti katonai együttműködést.

Úgy gondolom, hogy ez feltétlenül egyike azoknak a kulcsfontosságú irányoknak, amelyek erősíti kapcsolataink, az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti viszony rendkívül bizalomteljes, stratégiai jellegét

mondta.

Aktívan együttműködünk a katonai tárcákon keresztül, rendszeresen végzünk számunkra hasznos információcserét, haditechnikai együttműködést folytatunk, közös hadgyakorlatokat tartunk, méghozzá különböző színtereken: a távol-keleti régióban, Európában, a tengeren, a szárazföldön és a levegőben

tette hozzá.

Az orosz államfő kitért rá, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök márciusban Moszkvában tett látogatása idején is szó esett a katonai együttműködésről. Megjegyezte, hogy a kínai védelmi miniszter "meglehetősen nagy, jó munkaprogrammal" érkezett Oroszországba.

Örülünk, hogy itt láthatjuk önt. Biztos vagyok benne, hogy az ön látogatása a legmagasabb szinten fog zajlani. Üdvözöljük Oroszországban!

mondta Vlagyimir Putyin Li Sang-funak.