Kínában az export és az import is megugrott az idén

Hírek2021. márc. 7.MTI

A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import ia az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak. Az Európai Unió Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt január-februárban.

A kínai vámszolgálat vasárnap közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 60,6 százalékkal nőtt január-februárban éves összehasonlításban. Elemzők jóval mérsékeltebb, 38,9 százalékos bővülést valószínűsítettek a decemberi, 18,1 százalékos növekedés után. A kiugróan magas adat mindazonáltal részben annak tulajdonítható, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly január-februárban a kínai kivitel 17,2 százalékkal visszaesett. A kínai export tavaly június óta töretlenül bővül.
A behozatal dollárban számolt értéke szintén a vártnál lendületesebben, 22,2 százalékkal nőt éves bázison január-februárban. Elemzők 15 százalékos bővülésre számítottak a decemberi, 6,5 százalékos növekedés után. A kínai import ezzel tavaly szeptember óta folyamatosan növekszik, ám az év eleji adat hátterében itt is szerepet játszott a tavalyi, alacsony viszonyítási alap: 2020 január-februárjában ugyanis a kínai behozatal 4 százalékkal zsugorodott.

A januári és februári adatokat amiatt közölték összesítve, hogy ezzel kiküszöböljék a minden évben az első két hónapban esedékes, ám változó dátumokra eső kínai holdújévi ünnep torzító hatásait.

A kínai külkereskedelmi mérleg 103,25 milliárd dolláros többlettel zárt az év első két hónapjában. Elemzők 60,00 milliárd dolláros szufficitet jósoltak a decemberi, rekordnak számító 78,17 milliárd dolláros többlet után. A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 50,1 százalékkal, az importé pedig 14,5 százalékkal emelkedett január-februárban éves összevetésben. Kína ezzel az év első két hónapjában 675,86 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel.

A dollárban denominált értékek alapján Kínának az Európai Unióba irányuló exportja 62,6 százalékkal, az onnan származó importja pedig 32,5 százalékkal nőtt január-februárban a múlt év azonos időszakához képest. Az év első két hónapjában Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke ezzel elérte a 119,6 milliárd dollárt, meghaladva a Kína és az Egyesült Államok közötti külkereskedelmi forgalom értékét, amely ugyanebben az időszakban 109,8 milliárd dollár volt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt január-februárban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) után.

A kínai vámszolgálat az adatokkal egy időben közzétett közleményében rámutatott: különféle költségvetési ösztönző intézkedéseknek köszönhetően helyreállt a kereslet az olyan jelentősebb gazdaságokban, mint Európa és az Egyesült Államok, ami növekvő igényt eredményezett a kínai termékek iránt.

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP bővülést követően Peking idénre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva - közölte pénteken Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az ez évi kínai parlamenti ülésszak megnyitóján. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal januárban 8,1 százalékos növekedést jelzett előre a kínai gazdaság idei teljesítményét illetően.